Diari Més

Tribuna

Del Cas INNOVA al Cercle i el Pacte de Salut

Membre de l’Assemblea Local de la CUP de Reus

Creado:

Actualizado:

Ja fa més de cinc anys que la CUP va denunciar públicament i judicialment l’anomenat Cas INNOVA, tot afirmant que no es tractava d’un grup de persones que haurien utilitzat els seus càrrecs de poder per enriquir-se personalment, sinó que ens trobàvem davant de l’existència «d’una xarxa criminal organitzada amb la finalitat d’espoliar la hisenda pública per a benefici particular i, possiblement, encoberta per alts càrrecs de la Generalitat de Catalunya».

Des de llavors, encara no estem en disposició de poder afirmar quines van ser, amb noms i cognoms, les persones que van utilitzar l’arquitectura jurídica i institucional d’INNOVA per enriquir-se a costa dels diners de tots els treballadors i treballadores catalanes. Només, podem afirmar, que hi ha uns estudis per valor de 300.000 euros que encara no han aparegut, que les empreses del Grup Salut van estar contractant sense seguir el que estableix la llei, que hi ha desenes de persones que dins del seu cos porten una pròtesi en mal estat...

Però, com hem insistit des de llavors –i avui no n’és una excepció–, més enllà de l’evolució de les més de 15 peces obertes als jutjats de Reus i Tarragona, i de les més de 100 persones imputades (ara investigades) el que ens preocupava –i ens preocupa– era l’existència d’un sistema i un model sanitari, que permetia l’opacitat, «la fugida del dret administratiu», les portes giratòries, la incompatibilitat d’interessos... I que ens afecta directament a tots i totes, ja sigui com a contribuents a la hisenda pública que com a usuàries dels serveis públics.

Recordem de nou, aquest sistema ha estat gràcies a la Llei d’Ordenació Sanitària de Catalunya i a la implementació de la Nova Gestió Pública, teoria neoliberal que pretén gestionar els serveis públics i les institucions com si fossin empreses privades.

Malauradament, cinc anys després del Cas INNOVA, podem afirmar que res ha canviat, ans al contrari. Els dirigents polítics (de Reus, Barcelona i arreu), continuen dient que tot plegat és culpa de la mala fe d’una minoria. Mentrestant, les urgències dels hospitals continuen col·lapsades, les usuàries del CATSalut continuem tenint llistes d’espera interminables mentre les clients de les mútues s’operen o són visitades en menor temps pels mateix personal, edifici, maquinària i recursos que paguem entre totes, les portes giratòries continuen permetent que els «grans gestors» de la sanitat continuïn encavalcant o ocupant simultàniament alts càrrecs en la sanitat pública i la privada...

I, no sols això, sinó que davant del descrèdit i la deslegitimitat del sistema sanitari català, que a Reus prenia el nom d’INNOVA, però que a tots i cadascun dels pobles i ciutats de Catalunya tenen la seva rèplica, els que han creat i alimentat aquest monstre ara s’organitzen per defensar-lo, perquè tot continuï igual.

Ho veiem fa uns dies a Barcelona, en la presentació del Cercle de Salut, amb un manifest promotor signat per «grans gestors» de la sanitat pública, com ara Carles Manté, el que va cobrar 300.000 euros per uns informes que no han aparegut; Josep Maria Via, qui va denunciar als jutjats als companys de «Cafè amb llet» per fer públic el funcionament de la sanitat pública al nostre tros de país; Marina Geli, qui era Consellera de Sanitat amb Josep Prat a l’ombra; Josep Abelló, ex-alcalde de Reus i ex-president del Consorci de Salut i Social de Catalunya, pare del model INNOVA...

I, ho veiem també a la nostra ciutat, amb la presentació del Pacte de Ciutat per la Salut, en un acte en el que l’ex-alcalde i investigat per múltiples presumptes delictes i peces del Cas INNOVA, Lluís Miquel Pérez, aplaudia des de les butaques de l’auditori de l’Hospital que «ell va construir» i que acumula deutes milionaris. Un Pacte, que per cert, no compte amb el suport de cap sindicat de professionals de la sanitat, ni tampoc amb el suport de la Junta del Col·legi Oficial de Metges de la província de Tarragona.

L’actual regidora de salut i presidenta del Grup Salut (el que abans es deia Grup Salut d’INNOVA), ha recalcat reiteradament aquests dies que aquest Pacte de Ciutat no és un «pacte del silenci». I, ho feia perquè des de la CUP dèiem que el nom correcte d’aquest Pacte, és el de Pacte d’INNOVA. Resulta curiós també veure com el senyor Pellicer, va endossar a ERC la presidència de l’anomenat Grup Salut ( Hospital Sant Joan, CMQ i GECOHSA). I, encara resulta més curiós metafòricament parlant, el silenci en determinats casos del senyor Cervera (com ell va dir «el meu jefe»)... el temps dirà! Resulta indicatiu comprovar com la majoria de representants polítics que estaven a la taula de “ponents” el dia de la presentació del citat pacte (sí, la majoria!), per encobriment o ignorància, ens deixessin sols en la denúncia dels sous elevats i la mala gestió/corrupció de l’hospital i anessin tots a una per seguir mantenint al càrrec el Sr.Prat a raó de 265.000 euros/any. Vergonya senyors i senyores, vergonya!

Constatem un cop més, que no han entès res. Que quan diem Pacte d’INNOVA no ho fem per criticar el seu paper de silenci davant del procés judicial que afecta a gestors, però també a ex-càrrecs electes del PDeCAT, PSC, ICV i ERC, sinó perquè la qüestió de fons és el model sanitari que ha promogut i alimenta una «presumpta xarxa criminal» i que genera un sistema sanitari de caràcter totalment classista. Hauríem de concloure doncs, que portem cinc anys en aquesta batalla, que estan començant a caure les màscares i els mites del passat, però encara queda molt de camí per poder aconseguir el nostre objectiu: canviar aquest model sanitari desigual per als usuaris, injust per als treballadors i espoliador per les arques públiques, per un sistema sanitari de propietat i provisió pública, que atengui a totes les persones usuàries amb equitat, que garanteixi unes condicions laborals dignes a les seves professionals i que sigui finançada segons les necessitats i no els interessos polítics.

tracking