Diari Més

Tribuna

Les quatre capitals del Penedès

Alcalde del Vendrell
Alcalde d'Igualada
Alcalde de Vilafranca del Penedès
Alcaldess de Vilanova i la Geltrú

Creado:

Actualizado:

Al Penedès estem de celebració. Desprès de més de deu anys de mobilitzacions al territori, i una gran tasca de la societat civil, el Parlament de Catalunya va reconèixer la singularitat d’aquest territori, reconeixent-lo com a Vegueria de Catalunya.

Una fita històrica que compartim tots els penedesencs i penedesenques. Un reconeixement que ha de permetre reduir la distància entre la política i la gent, a més d’un reconeixement que permetrà una major i millor gestió i ordenació del territori i, a la vegada, haurà d’implicar una major i millor qualitat de vida per tots els penedesencs i les penedesenques.

El Penedès és una Vegueria que té una estructura territorial ben definida a partir de les quatre capitals comarcals que engloba: El Vendrell, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

Segurament aquesta distribució territorial i les dimensions de les quatre capitals sigui una de les característiques que millor defineixen el nostre territori. El Vendrell, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú formen els centres neuràlgics d’una xarxa de municipis ben distribuïts de manera equilibrada. Les capitals, a la vegada, consoliden els models comarcals, que volem que en surtin reforçats amb el reconeixement de la Vegueria.

Tanmateix, ara que finalment el Penedès com a organització territorial ja és una realitat, cal posar en valor, més que mai, aquesta estructura de ciutats mitjanes que posseeix el Penedès i que permet cohesionar i equilibrar el conjunt del territori. Pensem que des de cadascuna de les nostres ciutats hem de defensar la seva importància i l’oportunitat de treballar en xarxa de forma més estreta.

Així doncs, volem que la nova Vegueria reconegui aquesta realitat i el rol territorial de les quatre capitals comarcals. Defensem aquest model per la futura Vegueria del Penedès: el model de la cocapitalitat, o millor dit, de la capitalitat compartida, on El Vendrell, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú tinguin el mateix reconeixement i la mateixa importància.

Al mateix temps, defensem una distribució del serveis territorials de la Generalitat de Catalunya al territori de la Vegueria del Penedès en pertinència a les qualitats i a les necessitats que pugin representar els territoris comarcals del Penedès, respectant els valors que implica el reconeixent de la capitalitat compartida.

L’aposta per la Vegueria del Penedès era, i és, doncs, l’oportunitat i la voluntat de dotar al territori d’instruments moderns de gestió i ordenació del territori. El Penedès ha de ser sinònim de tot allò que defensem: un model cohesionat, de treball amb i pel territori, de promoció i difusió de les seves particularitats i en línia amb la nova societat de la comunicació. El camí tot just comença.

tracking