Diari Més

El nivell de diòxid de nitrogen diari va baixar un 60% en el confinament

Aquest contaminant està directament associat a l’activitat del trànsit rodat i a processos industrials

Avinguda Vidal i Barraquer el passat 23 de març en ple confinament a la ciutat de Tarragona

El nivell de diòxid de nitrogen diari va baixar un 60% en el confinamentDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La qualitat de l’aire va millorar considerablement durant tot l’estat d’alarma al Camp de Tarragona. El descens brusc del trànsit de vehicles a causa del confinament per les restriccions en la mobilitat dels ciutadans i la reducció de l’activitat industrial va produir, si més no, un efecte directe sobre les concentracions diàries de diòxid de nitrogen (NA2), un contaminant associat directament a aquestes dues activitats.

Els nivells diaris de diòxid de nitrogen (NO2) es van reduir una mitjana aproximada de més del 60% des de la declaració de l’estat d’alarma, segons les dades registrades per les diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Prevenció de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i que ha recollit l’informe del Síndic de Greuges de Catalunya en el seu informe Salut i drets en la crisi CV-19. D’acord amb les dades del mateix informe i recollides des de l’estació de mesurament de Reus, els darrers dies de l’estat d’alarma la reducció es va situar en el 75% al Camp de Tarragona.

De fet, la reducció dels nivells de diòxid de nitrogen va ser generalitzada a tot Catalunya, segons les dades del Departament de Territori i Sostenibilitat. Alguns dies el descens va arribar a ser d’entre el 70 i el 80%, amb estacions que han reduït més del 90% de l’NO2 respecte a la mitjana dels últims cinc anys en un mes de març. La reducció, però, va oscil·lar, ja que la concentració d’òxids de nitrogen també depèn de les condicions meteorològiques, i els dies que hi ha una millor dispersió, les concentracions baixen. «Malgrat els efectes devastadors de la pandèmia, paradoxalment ha tingut una cara positiva com és la millora generalitzada del medi ambient, no només pel que és objecte d’aquest estudi, la contaminació de l’aire, sinó també per a altres sectors: disminució de la generació de residus, una disminució de la contaminació acústica dels nostres carrers, pobles i ciutats, disminució dels gasos amb efecte hivernacle provocats per les indústries, etc. Si bé en aquests moments l’objectiu prioritari és la lluita contra la pandèmia, un cop superada aquesta situació de crisi, com a societat, hem de ser capaços d’extreure’n conclusions», conclou el Síndic de Greuges davant del descens de la contaminació.

tracking