Diari Més
Laia Estrada i Eva Miguel

Regidores de la CUP a l'Ajuntament de Tarragona

Política

«Percebem una actitud més proactiva a Esquerra que a En Comú Podem»

Laia Estrada (L.E.) i Eva Miguel (E.M.) lamenten que el govern consideri «inassumible» l’estructura de cartipàs que planteja la CUP

Miguel i Estrada volen mantenir obert el camí cap a un govern tripartit però, si no hi ha acord, faran una oposició ferma.

«Percebem una actitud més proactiva a Esquerra que a En Comú Podem»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Laia Estrada viu el seu segon mandat com a regidora de la CUP a l’Ajuntament de Tarragona i Eva Miguel el primer. Estrada va néixer a Tarragona el 1982. És llicenciada en Ciències Ambientals per la UdG (2005) i va finalitzar la llicenciatura a la Universitat d’Utrecht (Països Baixos), amb una beca Erasmus. És màster en Estudis Territorials i de la Població per la UAB (2011) i és professora de secundària. Ha treballat des dels 17 anys en el món de l’hostaleria i l’educació. Per la seva part, Eva Miguel va néixer a Saragossa el 1985 i és veïna de Tarragona des del 2011. És llicenciada en Història per la Universitat de Saragossa i doctora en Arqueologia. S’ha especialitzat en protohistòria mediterrània.

—Hi haurà govern tripartit a l’Ajuntament de Tarragona?

—L.E. No tenim una bola de vidre. Ha quedat prou clar que la CUP ha fet tot el possible per arribar a un acord per formar un govern tripartit. El fet de no arribar no se li podrà atribuir a la CUP. És el govern qui ha de treballar en el nou escenari. Hem estat negociant un mes i mig. Alguna cosa no quadra.

—Vostès són independentistes i ECP no. És aquest un obstacle per arribar a acords entre les tres formacions?

—E.M. Una cosa és la rutina de treball, però nosaltres hem estat molt flexibles, respectant els processos deliberatius de les altres formacions. La CUP ha estat generosa.

—Perquè s’han dilatat les converses més d’un mes i mig.

—E.M. S’han dilatat els temps per falta de voluntat política. Una altra cosa és parlar de continguts concrets. Hi ha discrepàncies que són lògiques. Les negociacions les vam començar a tres bandes i ara hi ha un govern, per la qual cosa la dialèctica és diferent. Són ells qui s’han d’aclarir. És evident que, per la part d’ECP, hi ha una negativa a incloure el tema de la independència, però no és atribuïble a aquest fet que no hi hagi acord actualment. Nosaltres no parlem d’independència i sí del dret a l’autodeterminació i de com aquest es pot exercir. En les 59 propostes que vam presentar, aquesta qüestió no està present. Sí està en el nostre programa polític.

—Perquè no han avançat les converses?

—E.M. No han avançat per discrepàncies programàtiques. En un mes i mig no hem pogut parlar del cartipàs. No ha estat per divergències concretes.

—Es mantindran a l’oposició?

—L.E. Les negociacions estan finalitzades i estem a l’oposició, al servei de la transformació d’aquesta ciutat. Tenim la mà estesa per tot allò que suposi un canvi del que hem tingut fins ara i per no tornar a les coses de Ballesteros. Ja ens vindran a buscar amb propostes concretes. Amb això no vull dir que estiguem tancats a noves converses, però sí que diem que la trucada de telèfon l’han de fer ells (el govern municipal). Hi ha hagut poca claredat per part dels dos interlocutors (ERC i ECP).

—L’assemblea oberta del passat dilluns va prendre una decisió, però va ser l’assemblea local de la CUP qui va tenir la darrera paraula.

—E.M. L’assemblea oberta va prendre una decisió important. Després, hi ha d’haver un temps per a la concreció, per com es plasma i per als detalls comunicatius perquè no hi hagi cap dubte, i és això el que va decidir l’assemblea local. Es van plantejar tres opcions a l’assemblea oberta, aquesta va escollir una i la local la va acabar de perfilar.

—Els va sorprendre l’acord entre ERC i ECP, quan les converses amb la CUP ja estaven iniciades?

—E.M. La primera vegada que ens vam seure a tres bandes vam portar els 59 punts de la nostra proposta. Encara no sabíem que ells (ERC i ECP) havien arribat a un acord per formar govern. Els vam demanar quines eren les línies vermelles que plantejaven i vam acordar enviar-los la nostra proposta de reforma del cartipàs. Facilitàvem les coses i portàvem la documentació al dia. Hi ha punts d’entesa amb ECP i de discrepància amb ERC, i a l’inrevés.

—Quina ha estat la barrera insuperable?

—E.M. El problema ha estat la dilació en el temps. Ells no van fer la seva feina. Vam parlar d’aquest tema el dilluns, abans de l’assemblea oberta, i no vam poder portar a aquesta res referit al cartipàs. Ens van dir que l’estructura que plantegem pel cartipàs és inassumible i el que volen és buidar de contingut sensible les àrees que proposen per formar part del govern. La seva actitud positiva es contraposa a la nostra proactivitat, cosa que no hauria de passar. No són iguals les actituds de les dues forces del govern. El més lògic és que fos el govern qui liderés les converses i no ha estat així. En la darrera reunió convocada a tres bandes ECP va dir que no podia anar. No ens ha semblat lògic que (el dijous de la setmana passada) no es manifestessin en relació a l’encaix de la CUP en el cartipàs. ECP no es posiciona.

—La CUP no està disposada a renunciar a determinades àrees de govern.

—L.E. Actualment n’hi ha sis d’àrees i nosaltres proposem nou. La CUP ha fet bona feina en temes com el medi ambient, el benestar animal, els espais verds o la gestió de residus. Ens diuen que aquests darrers apartats no han d’estar en l’àrea de Medi Ambient i, si ho estan, llavors que aquesta no la portarà la CUP. Entenem que és lògic que la de finances la porti el principal partit del govern, però el que no pot ser és que una de les formacions estigui d’attrezzo.

—Em recorda el recent cas de Pedro Sánchez i Unides Podem.

—L.E. Algú podria fer aquest símil i seria perfectament comprensible. La diferència és que nosaltres hem pogut parlar amb una part del govern.

—Quines són les àrees que demanen?

—E.M. Volem tenir responsabilitat, sobretot, en polítiques de radicalitat democràtica, que és com nosaltres ens referim als temes de participació, i en medi ambient, cultura, patrimoni, llengua, feminisme o habitatge. Això no vol dir que les vulguem totes, però sí són les que proposem.

—L’obstacle per a un acord tripartit és el posicionament d’ECP?

—E.M. Percebem una actitud més proactiva en ERC que en ECP. Dins d’ECP hi ha diferents sensibilitats. Per això hem decidit que sigui el govern qui faci les seves propostes per a un possible pacte amb nosaltres i que ens porti una proposta concreta.

—La CUP defensa el seu bagatge de quatre anys a l’oposició.

—L.E. La CUP ha participat per acabar amb l’era Ballesteros i ningú ens ho pot negar. Si no hi ha interès a pactar, seguirem a l’oposició.

—Què poden fer des de fora del govern?

—L.E. Una oposició necessària. En relació al govern de Ballesteros, havíem de destapar la corrupció en tots els seus aspectes, els tipificats per la llei i els que no ho estan. La CUP ha de garantir que es fa una transició a Tarragona. La prudència no pot convertir-se en covardia i cal ser transparents.

—El nou govern pot trobar-se sorpreses als calaixos?

—L.E. Hem de donar els cent dies de rigor al govern perquè (ERC i ECP) acabin de situar-se, però els demanem transparència i que no adoptin una posició paternalista. Ha d’explicar què s’estan trobant. La gent ha de poder entendre què passa amb els contenidors de la brossa o amb el patrimoni, o en quin estat estan els temes de corrupció. La gent es mereix saber què passa a la ciutat. Ha de tenir la màxima informació.

tracking