Diari Més

Patrimoni

Inicien els tràmits per catalogar l'Església de Sant Francesc de Reus com a BCIL

El rector de la parròquia considera que Reus «guanya amb aquest reconeixement històric»

Imatge de l'exterior de la parròquia de Sant Francesc d'Assís, al carrer de Misericòrdia.

Inicien els tràmits per catalogar l'Església de Sant Francesc de Reus com a BCILCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Junta de Govern Local començarà avui l'expedient de declaració de l'Església de Sant Francesc d'Assís com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). «La ciutat de Reus guanya amb aquest reconeixement històric», valora el rector de la parròquia, Josep Maria Gavaldà, qui afegeix que «donàvem per suposat» que l'edifici, que es remunta al segle XVIII, fos reconegut com un element patrimonial de referència «per tota la història que comporta i els béns d'obres culturals, escultòriques sobretot, que conserva», si bé «realment, fins ara, no s'havien fet les gestions». «És una gran notícia que els edificis que han tingut i tenen una rellevància històrica, social i cultural siguin reconeguts per la ciutat», afegeix.

El mossèn detalla que va ser l'any passat quan va iniciar-se tot el procés, a petició de l'Arquebisbat de Tarragona. L'objectiu de la catalogació és «conservar i donar a conèixer» la història i el patrimoni que es guarda a l'interior i l'exterior de l'església. «És bo que sapiguem què hi ha aquí dins perquè, des de fora, potser no ho sembla, la façana no fa justícia», valora Gavaldà. Així mateix, considera que és tasca de la parròquia i dels feligresos «gestionar i promoure més» la riquesa de l'edifici, «ja sigui per als mateixos habitants de Reus o per als que ens visiten». «Tenim el deure d'obrir portes i oferir-ho al públic», comenta, tot afegint que, d'alguna manera, s'hauria de poder explicar el patrimoni religiós i cultural «en diferents idiomes».

El rector assenyala que hi ha una trentena d'escultures guardades a l'interior de la parròquia de Sant Francesc d'Assís, algunes d'elles, obres del reusenc Modest Gené, entre les quals destaca el conjunt de la Pietat, «que és magnífic i impactant» o les imatges de Nostre Pare Jesús del Calvari, «venerada per moltes persones de Reus», de la Immaculada o de Santa Maria Magdalena. Tampoc vol oblidar l'«impressionant» retaule major, amb sis columnes corínties daurades; les pintures murals d'Anton Català i Gomis ni la imatge de Sant Francesc de la façana, de Ramon Ferran, entre altres elements.

L'església de Sant Francesc, així com l'Institut Salvador Vilaseca, s'erigeix sobre d'un antic convent dels franciscans. «Tot això també forma part de la història de Reus i val la pena que ho conservem. Reus no és només modernisme, que és molt important, sinó que també hi ha altres elements antics», conclou Gavaldà.

tracking