Diari Més
Francesc Marco-Palau

Comissari de l'exposició 'Art i Valors de Palau Ferré'

Art

«Als cartells de Palau Ferré hi trobem línies sintètiques, simbolisme i menys color»

El Centre de Lectura de Reus acull una exposició de cartells del pintor montblanquí que mostren el seu compromís social

Marco-Palau, Doctor en Història i besnebot de Palau Ferré, a la Sala Fortuny del Centre de Lectura.

«Als cartells de Palau Ferré hi trobem línies sintètiques, simbolisme i menys color»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Què recull, l’exposició que tot just han inaugurat?

—Amb aquesta mostra volem oferir una panoràmica del treball més reivindicatiu i compromès de l’artista, mostrant els seus valors en defensa de la pau, la llibertat, la solidaritat, la cooperació i els Drets Humans. Hi ha cartells històrics, com els que Palau Ferré va fer per Amnistia Internacional, Ayuda en Acción, Mundo Vivo o la Federació Catalana de Voluntariat Social. Però, a més, s’hi pot veure el dibuix que va fer per al Memorial per la Pau, impulsat per l’associació Josep Vidal i Llecha, que anualment es lliura al Centre de Lectura. L’exposició s’emmarca també en els vincles de l’artista amb la ciutat de Reus i el seu teixit associatiu, i per això també hi ha cartells que en el seu moment va fer per al Centre de Lectura.

—Com es mostra Palau Ferré quan treballa la disciplina del cartellisme?

—El que hi veiem és que la voluntat de l’artista és mostrar el missatge. Per tant, els dibuixos tenen un traç més esquemàtic, sintètic. Els fons són blancs, menys coloristes, i ens mostren figures humanes, coloms, gàbies o infants, que tenen un valor simbòlic: el colom de la pau, els infants que són el futur, o la bola del món com a concepte global de la humanitat. També trobem figures diferents que formen part d’un mateix ésser, compartint la mateixa humanitat i valors. En definitiva, línies sintètiques per difondre el missatge, elements simbòlics i menys color.

—Han plantejat l’exposició amb les obres de gran tamany, que tenen un efecte molt impactant. És el que buscaven?

—Sí. El marc general de cada exposició ha de tenir en compte el lloc on es fa. En aquest cas és la Sala Fortuny del Centre de Lectura, que té unes grans parets blanques de gran alçada. L’objectiu era que els cartells de grans dimensions (alguns fan més de tres metres) impactessin a l’espectador. A més, el primer que es veu des de la porta és l’emblema del Memorial per la Pau, una imatge vinculada al Centre de Lectura, perquè en cada edició del premi s’entrega al guardonat una litografia de l’obra. El concepte territorial també era important per a nosaltres.

—Aquesta exposició forma part dels actes que estan duent a terme com a avantsala de la celebració, el 2021, de l’Any Palau Ferré. Quines activitats tenen previst fer?

—És cert que el centenari serà el 2021 i que durant aquests mesos ja hem anat avançant projectes. Hem publicat un primer assaig biogràfic, El pintor que cremava els seus quadres, i diversos museus de Catalunya han començat a exposar l’obra de Palau Ferré. L’objectiu de cara al 2021 és tornar a posar d’actualitat l’artista, catalogant la seva obra i fent exposicions temàtiques arreu de Catalunya. Penso que tot plegat marcarà un abans i un després sobre el llegat de l’artista.

tracking