Diari Més

Patrimoni

El Govern català declara Bé Cultural d'Interés Nacional la Casa Bofarull dels Pallaresos

L'edifici, una casa pairal del segle XIV, va ser reformada entre els anys 1913 i 1933 per l'arquitecte Josep Maria Jujol

L'actual propietària de la Casa Bofarull, Anna Manent, mostrant alguns detalls de l'immoble, ahir.

El Govern català declara Bé Cultural d'Interés Nacional la Casa Bofarull dels PallaresosGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va aprovar ahir, a proposta de la consellera de Cultura, declarar Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), en la categoria de Monument Històric, la Casa Bofarull, als Pallaresos (Tarragonès) i delimitar el seu entorn de protecció. El Govern estableix així els mecanismes per fer efectiva la protecció del Monument Històric i atorgar-li la màxima categoria de reconeixement com un dels béns més rellevants de Catalunya. La Casa Bofarull és una edificació pairal, del segle XIV, que es va anar conformant al llarg del temps. Entre els anys 1913 i 1933, l'arquitecte modernista Josep Maria Jujol hi va projectar i executar una intervenció, que és la que precisament atorga singularitat a l'edifici.

Les germanes Bofarull, propietàries de la casa, van encarregar a Jujol l'any 1913, a més de la restauració de la coberta, una reforma integral de la masia amb dues finalitats: dotar-la de nous usos complementaris necessaris per al funcionament diari de la masia, i posar-la al dia amb una reforma interior.

A partir d'aquí, Jujol posa en funcionament tot l'imaginari creatiu vinculat al món rural i al paisatge característic del Camp de Tarragona: els cromatismes de llum en cada estació de l'any, les eines i estris de forja, els camps de vinyes, els insectes i la naturalesa en si.

Les dues intervencions més rellevants que Jujol va fer a la masia van ser a la façana sud d'estil neo-mossàrab, amb una galeria correguda que presideix els camps de vinyes, i la intervenció en la torre-mirador coronada amb un àngel de la guarda.

«Ha estat una sorpresa»

Anna Manent Segú, actual propietària de la Casa Bofarull, mostrava ahir a Diari Més la seva sorpresa davant la notícia. «Feia temps que ho esperàvem, però, de fet, ens hem assabentat pels mitjans de comunicació», assegurava Manent.

«Encara ho hem de pair, però estem contentes», va expressar. Precisament, tot just el dia d'abans de què el Govern fes pública la declaració de BCIN, es van cloure les obres de manteniment que han fet en dues fases a la Casa.

«Com arran de la pandèmia, les visites han estat força fluixes, hem aprofitat el temps d'estiu per arranjar els tancaments de les portes i finestres, pintar per recuperar els colors originals que amb el sol s'han anat cremant i fer el manteniment que requerien els elements de forja», va explicar ahir la propietària.

La delimitació de l'entorn de protecció al voltant de la Casa Bofarull permetrà garantir la conservació del lloc i del seu entorn proper i assegurar el seu control i coherència, amb la inclusió de les finques que estan en contacte amb el monument, sigui físicament o visual.

Es tracta d'evitar que l'alteració d'aquest entorn, entès com l'espai que dona suport ambiental al bé, pugui afectar els valors, la contemplació o l'estudi del monument. Per això, amb aquesta declaració, caldrà vetllar per la visualització correcta del Bé i per la integració harmònica de les possibles edificacions, instal·lacions o usos que s'hi puguin establir en el futur.

La Casa Bofarull es pot visitar, concertant dia i hora, de dilluns a divendres en grups superiors a 15 persones, i els dissabtes i diumenges, a més els grups, també es pot fer a nivell individual. El preu per persona és de 10 euros amb possibles descomptes. Per a visitar-la, es pot trucar al telèfon 602 585 251 o escriure al correu info@casabofarull.com.

tracking