Diari Més

Cultura

Un pastor de Viladrau s'emporta el 33è concurs internacional de gossos d'atura de Prades

Moisés Tarrés, amb el seu gos Mac, va guanyar l'edició d'enguany que va aplegar prop d'un miler de persones

El pastor Moisés Tarrés, amb el seu gos Mac, va guanyar la 33a edició del concurs.

Un pastor de Viladrau s'emporta el 33è concurs internacional de gossos d'atura de PradesGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pastor Moisés Tarrés, originari de Viladrau (Osona), va guanyar ahir el 33è concurs internacional de gossos d'atura de Prades, a la comarca del Baix Camp. Juntament amb el gos Mac, Tarrés es va imposar als 13 pastors vinguts de Catalunya, País Valencià, Mallorca i País Basc que enguany van participar en la competició, pausada durant dos anys per les restriccions sanitàries. En aquestes proves, els pastors van haver de demostrar les seves habilitats a l'hora de dominar un ramat d'ovelles. Obediència, temps i respecte envers el bestiar són els principals elements que el jurat va valorar en el veredicte. L'alcaldessa, Lídia Bargas, va assenyalar que l'esdeveniment és un atractiu turístic a escala tant nacional com internacional i que representa un impacte econòmic directe en la restauració del poble.

El concurs es va dividir en dues proves. En la primera, de set minuts de durada, l'obediència dels gossos i la destresa a l'hora de dominar el bestiar van ser la clau per classificar-se en una segona fase. Dels catorze pastors inscrits, només cinc van aconseguir superar els reptes proposats. En la segona ronda, els participants van haver de dirigir el ramat a un corral i, posteriorment, el van haver de treure en només cinc minuts. Només tres pastors ho van assolir en el temps indicat.

Una de les novetats d'aquesta 33a edició de la competició, que enguany ha aplegat prop d'un miler de persones al camp de futbol municipal, va ser la rotació del bestiar. Amb la voluntat d'evitar estrès entre els animals, es va optar per augmentar un grup més de ramat. D'aquesta manera, van ser quatre els ramats que van sortir al camp de futbol municipal per disputar el concurs internacional de gossos d'atura. Ara bé, que fossin més ovelles no va rebaixar la dificultat de les proves. «El concurs de Prades sempre s'ha caracteritzat perquè les ovelles són bastant dures, els costa moure's. Per això, calen gossos potents, perquè han de treballar molt», va assenyalar Moisès Tarrés, guanyador d'aquesta edició, amb 223 punts. Aquest va ser el segon concurs de gossos d'atura de Prades per a Tarrés, però el primer per al border collie de cinc anys, en Mac, amb qui únicament es comunica a través d'un xiulet. «El Mac va fer una feina excel·lent, és un gos que treballa dia a dia i avui ho ha fet molt bé», va manifestar Tarrés. Fa cinc anys que aquest pastor de Viladrau es dedica a la pastura, amb un ramat de llet d'un centenar d'ovelles amb les quals fa formatges a través de l'Esquellot del Montseny. Pel que fa a la resta de la classificació del concurs, darrere de Tarrés es van situar els pastors Hilari Novillo amb la gossa Beyoncé (Sant Pedor, Barcelona), amb 220 punts, i Ismael Boix amb la gossa Neska (Morella, Castelló), amb 176,5 punts.

Reconeixement al pastoreig

Aquest concurs, iniciat l'any 1988 i que s'ha anat celebrant cada primer diumenge d'agost, exceptuant els dos anys de pandèmia, vol ser un reconeixement al món del pastoreig i a la feina que duen a terme els pastors en la prevenció d'incendis ja que ajuden a mantenir els boscos amb la neteja del sotabosc. El president de l'associació de concursos de gossos d'atura de la Serra de Prades, Joan Musté, va insistir en la necessitat de comptar amb el suport institucional. «Estem perdent el sector primari, ens queixem que els boscos estan bruts, però no hi ha cap ajuda ni cap manera que els pastors tirin endavant perquè tot són inconvenients. S'ha de regular, però fins a cert punt», va dir.

tracking