Diari Més

Política

En Comú Podem i Junts facilitaran l'aprovació de les ordenances fiscals de Tarragona

El govern de Viñuales ha arribat a un acord 'in extremis' després d'haver cedit a part de les condicions de les dues formacions

Imagen de archivo del Palau Municipal en la plaza de la Font de Tarragona.

Ayuntamiento de Tarragona, plaza de la Font, fachada, Palau MunicipalGerard Martí

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Tot apunta que el govern de Rubén Viñuales aprovarà, en el ple extraordinari d'avui, les ordenances fiscals per al 2024. Segons fonts coneixedores de les negociacions entre l'executiu i els grups de l'oposició, els socialistes haurien arribat a un acord a última hora amb En Comú Podem i Junts per Catalunya, que s'acabaria de confirmar en les darreres reunions que es mantindran aquest matí abans de la celebració de ple. El govern hauria cedit a les darreres peticions que comuns i juntaires han posat sobre la taula, fet que hauria acabat de decantar el vot favorable d'ambdós grups municipals. Sobretot, després que Esquerra Republicana manifestés ahir que, tot i que obria la porta a una abstenció, continuava plantat en el 3,5% de la pujada de l'IBI.

Els socialistes han portat les negociacions per separat. Durant els darrers dies, van intensificar els contactes amb En Comú Podem, que dilluns feia públiques les seves exigències per aprovar les ordenances fiscals. Fa pocs dies, el portaveu d'En Comú Podem, Jordi Collado, celebrava que les converses amb el govern estiguessin fent efecte. De fet, moltes de les seves exigències han estat acceptades per part dels socialistes, que, a petició dels comuns, han proposat apujar un 20% la taxa d'ocupació de les terrasses i han aparcat la creació de noves zones d'aparcament regulat, així com l'increment de les tarifes, fins que hi hagi un Pla de Mobilitat Urbana (PMUS).

Tot i això, encara quedaven algunes peticions per complir. Una de les demandes principals d'ECP al Govern era l'inici d'una moratòria per a regular pisos turístics. Aquesta, juntament amb la creació d'una empresa energètica municipal, eren les dues últimes exigències del grup municipal per donar suport a la pujada d'impostos i taxes que ha suggerit Viñuales. El govern, després de valorar aquestes propostes, hauria acceptat, com a mínim, dur a terme la moratòria. I és que el departament de Comerç ja estava treballant en aquest sentit, així com en la redacció de l'ordenança de pisos turístics. La intenció dels socialistes era executar la moratòria en un o dos mesos, però les exigències d'ECP precipitarien l'inici d'aquesta.

Junts aplana el camí

Conscients que amb els dos vots a favor d'ECP no seria suficient per aprovar les ordenances fiscals, els socialistes també han estat negociant per una altra bandaamb Junts per Catalunya, que en les darreres setmanes havia mostrat el seu apropament al govern i s'havia postulat com un potencial aliat. Ahir, el seu portaveu, Jordi Sendra, celebrava que han aconseguit que es compleixin algunes de les seves peticions com «rebaixar l'augment de l'IBI tant com sigui possible», mantenir els abonaments de l'EMT o derogar les bonificacions als vehicles elèctrics. A més, apuntava que el govern s'ha compromès a tirar endavant algunes mesures proposades pels sobiranistes: rebaixar els sous dels consellers i assessors en el mateix percentatge d'augment de l'IBI, habilitar 500 places noves d'aparcament per a moto o preveure inversions per rehabilitar algun espai on traslladar les dependències municipals de la Rambla Nova i alliberar l'Ajuntament del lloguer de l'edifici actual.

Sendra assegurava, però, que encara n'hi havia algunes pendents com prendre mesures de vigilància i sancionadores perquè la implementació del Tarragona Ciutat 30 sigui una realitat, impulsar la instal·lació de plaques fotovoltaiques als edificis municipals, invertir en els polígons industrials, agilitzar la concessió de llicències per a nous negocis o, si s'acaben implementant les noves zones blaves, «no es concentrin només a Llevant». Viñuales hauria acceptat part d'aquestes peticions per assegurar-se el vot a favor del grup municipal de Junts.

Tres setmanes de negociacions

L'acord amb En Comú Podem i Junts per Catalunya hauria arribat ahir, a poques hores de la celebració del ple. Tres setmanes de negociacions han fet falta per arribar a aquest punt, durant les quals el govern va arribar a sospesar l'opció d'arribar a un acord amb ERC. Les 20 condicions que van exigir a Viñuales, més el límit de pujada de l'IBI al 3,5%, han fet impossible arribar a una entesa. Els socialistes ja van baixar la proposta inicial del 20% al 7,4%, un percentatge que haurien vist amb bons ulls En Comú Podem i Junts per Catalunya. De fet, els comuns celebraven dilluns aquesta rebaixa significativa. Per la seva part, Sendra explicava que havien demanat que l'augment de l'IBI fos per sota del 10%. «Hem aconseguit que s'hagi rebaixat l'augment inicial del 20% en 12 punts i mig i només pugi un 7,4%, per sota de la suma de l'IPC dels dos darrers anys», apuntava l'edil, qui reconeixia que estan «satisfets» amb aquesta baixada «fruit de la negociació».

tracking