Diari Més

Creado:

Actualizado:

El 2024 farà 700 anys d'un fet capital: la creació del comtat de les Muntanyes de Prades o comtat de Prades. Cal una gran celebració: és el primer títol comtal propi concedit per un sobirà català. El primer comtat 'català', ja que els carolingis són anteriors al naixement de Catalunya.

No dubto que Prades i els pobles que formaven el comtat organitzaran un programa d'actes que atraurà l'interès de molta gent i donarà a conèixer el passat medieval, amb perspectiva de futur. Ja va ser així amb el cicle de conferències «... en temps de la reina Margarida de Prades». I amb un llibre que ha exhaurit exemplars: Margarida de Prades, regnat breu, vida intensa. Un nom clau es repeteix en les dues iniciatives: l'historiador Eduard Juncosa.

I també es repeteix el de Margarida, última reina del Casal de Barcelona, amb una vida que donaria per a una sèrie de tele que rieu-vos-en de Joc de trons. I que, com la creació del comtat, demana uns actes a l'alçada. Les 'hereves' territorials del comtat, la Diputació i la 'comtessa' Noemí, s'hi han d'implicar de ple!

Els 700 anys han de servir per consolidar la marca Muntanyes de Prades, diferenciada de la Costa Daurada i que cerqui un públic singularitzat. Mireu si era important el comtat que l'infant Pere va bescanviar el d'Empúries amb son germà Ramon Berenguer. Un fet que augurava que les Muntanyes de Prades han de ser millors que l'Empordà perquè, com llavors, són una terra per descobrir i portar-hi un poblament sostenible de visitants exigents.

tracking