Diari Més

Creado:

Actualizado:

Dissabte passat la Capsa de Música va acollir un concert homenatge a Berni Sancha, membre de Números Rojos, banda de llegenda a l’escena dels barris de Ponent, traspassat el 2020. Va ser un acte emotiu en el que es va rendir tribut a un personatge que representava tota una cultura, que va aflorar a la riba dreta del Francolí, a partir dels assentaments desenvolupats amb l’arribada de la gran indústria, sobretot, a partir de la segona meitat dels anys seixanta.

Durant els anys vuitanta, era una zona difícil, que, malgrat les il·lusions desfermades amb la recuperació de les institucions democràtiques, patia les conseqüències d’una planificació nefasta, amb mancances notòries en relació amb els serveis bàsics, i oferia poques oportunitats al jovent que hi vivia. Números Rojos són fills d’aquell món i mereixen que el seu record sigui preservat en benefici de la memòria massa selectiva d’una ciutat que, tot sovint, deixa de banda allò que passa a la banda occidental del Francolí.

Només uns dies abans de l’homenatge a en Sancha, Paco Xammar, sacerdot vinculat des de l’inici amb les lluites dels barris de Ponent, era reconegut com a fill adoptiu de la ciutat. A l’espera d’un Josep Maria Huertas que rescati i dignifiqui la memòria de ponent, com reivindica Enric Garcia Jardí, aquests petits reconeixements són ocasió perquè tots plegats en siguem conscients de la seva importància, i mirem d’anar incorporant aquest patrimoni cultural i social a la herència emocional comuna de la ciutat.

tracking