Diari Més

Creado:

Actualizado:

El proper dia 1 de desembre, el Palau de Congressos de Tarragona acoallirà la quarta edició de les Jornades Laborals que anualment organitza la cooperativa jurídica Col·lectiu Ronda, amb despatx a la ciutat des de fa més de 10 anys, i que enguany s'articularà al voltant del títol «Salut i dignitat».

La sinistralitat laboral i la creixent incidència de les malalties d'origen professional és una xacra cada vegada més dolorosa i greu. A Tarragona, cada mes perd la vida una persona mentre treballa i cada hora hi ha un accident laboral. Durant 2022, la xifra de baixes mèdiques entre la població treballadora de la demarcació va augmentar espectacularment, superant les 50.000. Un increment del 27% respecte l'any anterior i del 74% respecte l'any 2019, abans de la pandèmia.

Probablement, l'increment és encara més significatiu del que les dades denoten si prenem en consideració que cada vegada són més les persones que pateixen afectacions relacionades amb la salut mental com ara depressió, ansietat i malestar psíquic que, malauradament, continuen sent invisibilitzades i només de forma excepcional acaben veient reconegut el seu origen en la pràctica laboral.

En el cas de Tarragona, el teló de fons impossible d'ignorar per entendre i analitzar aquestes dades tan preocupants és la planta petroquímica, la major del sud d'Europa. Un motor econòmic per a tota la demarcació i un gran generador d'ocupació, del qual depenen els llocs de treball d'un terç de la població ocupada a molts dels municipis veïns de les instal·lacions químiques.

Però la planta petroquímica no és tan sols ocupació i riquesa, com sap bé la població de Tarragona. La planta és també fums i sorolls, alertes per riscos, accidents laborals, impacte paisatgístic i recurrents episodis de pics de contaminació per sobre dels estàndards autoritzats per la normativa europea. Uns episodis que provoquen la presència ambiental de nivells molt alts de diferents gasos tòxics que podien arribar a provocar càncer, segons van determinar els estudis d'anàlisi de la qualitat de l'aire realitzats per un equip de la Universitat Politènica de Catalunya durant els anys 2012, 2015 i 2018.

Per tal d'abordar totes les qüestions relacionades amb aquest empitjorament dels indicadors de salut i seguretat laboral i el rol preeminent que en aquesta situació exerceix l'activitat de la planta petroquímica de Tarragona, la jornada «Salut i dignitat» s'organitzarà al voltant de dues taules de debat amb destacats ponents cadascuna d'elles. En primer lloc, es parlarà sobre la incidència de la precarietat, la subcontractació, la temporalitat i l'augment dels casos d'assetjament sobre la salut mental i la seguretat laboral. Per a l'abordatge d'aquestes qüestions relacionades de forma àmplia amb les condicions laborals i de treball a dia d'avui, la taula de debat comptarà amb la participació de Eliseu Oriol Pagès, Inspector de Treball i de Seguretat Social, Pilar Bonasa, psicòloga especialitzada en casos d'assetjament i Núria Ballesteros, advocada del Col·lectiu Ronda.

La segona de les taules de debat versarà sobre «Riscos Químics» i se centrarà en la problemàtica dels accidents de treball i la prevenció de riscos a la indústria química i nuclear a partir de l'accident produït per l'explosió a l'empresa IQOXE al març de 2020 que va causar la mort de tres persones, En aquesta segona taula hi participen Rafael Marrasé, coautor del llibre «La gran explosió» sobre l'accident a la planta petroquímica de Tarragona; Dra. Paca López, metgessa del Treball i membre de la Societat Catalana de Salut Ambiental (SOCSA) i Jaume Cortés, advocat del Col·lectiu Ronda i Tècnic Superior en Prevenció de Riscos Laborals, que participa de la causa penal de l'accident.

Els debats, oberts al conjunt de la ciutadania que pot assistir de forma totalment gratuïta prèvia inscripció, pretenen abordar amb perspectiva divulgativa les grans qüestions que afecten el dia a dia de les relacions laborals i la nostra condició de veïns i veïnes d'una gran indústria química amb enorme potencial contaminant. Tot plegat per ajudar a difondre el coneixement sobre quins són els nostres drets vinculats a la salut en la condició de treballadors i treballadores, però també com a habitants d'un territori on les xemeneies de la petroquímica esdevenen un recordatori permanent dels perills de la contaminació ambiental.

Per assistir-hi cal inscripció prèvia a jornadestarragona2023.cronda.coop. La inscripció i assistència a les jornades és gratuïta.

tracking