Diari Més

Creado:

Actualizado:

Els 100 primers dies de l'acció d'un govern són claus perquè són una bona mostra del seu tarannà i fixen les prioritats del mandat. Per això aquesta setmana hem fet repàs de la feina feta, amb el capteniment que el retiment de comptes a la ciutadania és un deure democràtic amb el que hi estem compromesos.

Han estat 100 dies de canvi, d'escolta i feina activa i al servei de les persones. Hem atès les necessitats urgents i diàries dels veïns i veïnes de Reus; però també pensem en gran, amb projectes de ciutat, per ser referents en polítiques de creixement econòmic i en sostenibilitat mediambiental i urbana.

Persones, empreses i ciutat verda. Aquests són els tres eixos amb els que ens vam comprometre amb el Pacte de Govern, i que definiran el Pla d'Acció Municipal 2023-2027 que aviat presentarem.

El nostre primer eix de treball han estat les persones. Hem situat a les persones als centre de totes les polítiques treballant en àmbits que preocupen a la ciutadania com la neteja. En aquests 100 dies hem impulsat un pla de xoc de neteja viària, un pla intensiu de neteja i manteniment de les zones de jocs infantils i tasques urgents de poda d'arbrat. En matèria de seguretat, hem incorporat 9 nous agents a la Guàrdia Urbana i hem previst la dotació econòmica per incorporar 10 agents més l'any vinent. Pel que fa a d'habitatge, hem impulsat la construcció de 132 habitatges de protecció oficial de lloguer a Mas Iglesias, la primera cent per cent pública en dotze anys. I pel que fa a educació, hem près la decisió d'incrementar les places d'escola bressol públiques amb la construcció d'un nou equipament, al sud de la ciutat que serà el primer en tretze anys.

A més de situar a les persones al centre de totes les polítiques, hem apostat per l'escolta activa com a forma de fer política. En aquest sentit, hem iniciat un programa de visites als barris per conèixer de primera mà les inquietuds veïnals, i hem iniciat reunions amb les cases regionals, casals municipals de la gent gran i altres entitats vinculades per conèixer de primera mà les seves necessitats.

I és a partir d'escoltar la ciutadania que prenem decisions, com la de mantenir l'activitat del Mercat del Carrilet en la seva actual ubicació, i tirar endavant amb el projecte de transformació urbanística del seu entorn.

Persones al centre, i empreses, deia. El segon eix de l'acció de govern passa per generar riquesa, crear llocs de treball i retenir talent a partir de polítiques d'innovació, del coneixement i les noves tecnologies. Reus és una ciutat que mira al futur amb la ciència, la innovació i el talent com a motors.

El govern municipal treballa per a la implantació i creació de tot tipus d'empreses. Des d'emprenedors i pimes a grans empreses com ara P3 Logistic Parcs, que ha comprat uns terrenys per construir el major projecte logístic en curs a Catalunya i que confirma la ubicació estratègica i les possibilitats que té Reus. Aviat podrem anunciar la primera instal·lació empresarial al Centre per a Bioempreses, en desús des de fa més de 12 anys. I en la mateixa línia, estem avaluant la construcció i posada en funcionament del segon edifici del Centre Empresarial per a la Innovació i el Desenvolupament (CEPID).

Impuls econòmic és també promoció de ciutat, en un sentit ampli. Accions en l'àmbit del Turisme, com la remodelació del nou Gaudí Centre amb un projecte altament tecnològic i interactiu. Accions en l'àmbit de l'Esport, com la celebració a la ciutat de la Supercopa d'hoquei patins; una línia de treball que permet fer del turisme esportiu una oportunitat de creixement econòmic. Però hem de tenir les instal·lacions a punt, per això ahir mateix vam anunciar un pla de reparació i millora i acabem de treure a licitació la construcció del nou camp de gespa artificial annex a l'Estadi Municipal. I, finalment, Cultura com a element de capitalitat. Treballem en un model de coordinació dels teatres de la ciutat; acabem de signar amb l'Arquebisbat la cessió del Centre Catòlic, que ens permetrà disposar del tercer teatre municipal.

I ja per acabar, el tercer eix de l'acció de Govern: Reus, una ciutat verda i sostenible. Sostenibilitat en un sentit ampli: ambiental, social urbana i econòmica.

Hem començat a treballar en el desplegament del projecte de renaturalització de la ciutat en el context de canvi climàtic, i tendir cap a una ciutat més verda i amb refugis climàtics. Així mateix, tenim en marxa diverses actuacions per millorar l'aprofitament dels recursos hídrics propis de la ciutat; molt important en l'actual context de sequera. I destacar també que a partir del novembre l'empresa elèctrica municipal, Reus Energia, podrà operar com a comercialitzadora.

La mobilitat és el gran repte de les ciutats. Per motius de salut, hem de canviar la manera com ens movem per la ciutat. Tenim molts projectes en marxa. Alguns exemples: treballem amb els veïns i les associacions de comerciants la reordenació del trànsit al centre de la ciutat; avancem en el desenvolupament del servei de bici compartida de La Ganxeta i hem encarregat els estudis preliminars per analitzar la viabilitat de l'eix cívic a través del carrer d'Astorga.

Persones, empreses i ciutat verda són els tres eixos del l'acció de Govern. Com ho és també mantenir clara la visió territorial i metropolitana. Per això ja hem mantingut contactes amb l'Ajuntament de Tarragona i de la Diputació de Tarragona per cooperar i fer avançar el territori amb els serveis que li pertoquen com a segona àrea metropolitana de Catalunya.

tracking