Diari Més

Tribuna

La derrota més triomfal

Responsable de l'Àrea Digital del Diari Més

Creado:

Actualizado:

Escoltant Gabriel Rufián la nit electoral, he de reconèixer que mai no havia assistit a una valoració tan triomfal d'una derrota. El 23J ha estat una tempesta d'estiu que ha provocat el naufragi independentista. Però el destí de les urnes ha fet que sigui un naufragi amb les aigües no prou tèrboles i enrabiades per enfonsar-los a les fosses marines de la irrellevància política. I encara em permetré mantenir alguna metàfora marinera —com un Artur Mas d'abans— per constatar com, de les restes del vaixell sobre el qual ERC encara pot nedar, està satisfet d'haver-se'n quedat el timó. Però les misèries de l'abstenció han fet que, a desgrat dels republicans, Junts també conservi la seva part de les restes. De fet, s'ha quedat aferrat a l'àncora, una àncora que afirma tenir ben travada.

Curiosament, els que més s'alegren de la deriva de les forces independentistes han vist com han quedat enganxats per una fina corda d'uns pocs diputats. O trenquen la corda i esperen que el vent els dugui a una repetició electoral, o negocien un rumb, potser cap a l'esquerra, potser cap al centre, d'incerta destinació —sobretot pels partits catalans.

Quan Rufián treia ferro a perdre centenars de milers de suports electorals, deia que venien de molt amunt. A Tarragona, sense anar més lluny, Esquerra va aconseguir el que pocs anys abans semblava impensable: aconseguir l'alcaldia. Encara recordo les èpoques en què els republicans suaven per mantenir el regidor i assolir-ne dos era una gran fita. El rebuig de tot el moviment vinculat a l'1 d'Octubre va tenir molt a veure amb aquesta victòria i amb els bons resultats del conjunt de les forces independentistes a la ciutat. Les passades municipals ja van deixar clar, però, que el rebuig ha esdevingut llufa i les dades a la ciutat d'aquest 23J ja no deixen cap marge a l'equívoc.

L'abstenció ha crescut més de cinc punts i ERC ha estat la quarta força en nombre de vots. N'ha perdut més de 6.000 respecte de fa quatre anys. Igual de sagnant ha estat proporcionalment la situació que ha patit la CUP, passant de gairebé 3.000 vots a menys de mil. Els fidels de Junts, cada vegada menys a Tarragona, 'només' han perdut 1.300 vots, quedant-se amb 4.600 vots.

Qui ha pujat? El PSC ha crescut més de 12 punts. El nou perfil de ciutadà socialista li ha sortit a compte i ha sumat tot i més el que hi havia al bagul de la desapareguda Ciutadans i ha esgarrapat dels Comuns, que a Tarragona no han sumat.

També ha crescut el PP i, tot i que poc, Vox. El votant 'constitucionalista' pur s'enfila a més de 38.000 persones a la ciutat, on van passar-ne per les urnes 60.604. Però el que per ERC és una derrota triomfal, per aquests pot ser una victòria sense premi.

tracking