Diari Més

Creado:

Actualizado:

Un amic meu, apassionat de la tecnologia, ha fet un viatge d'uns quants milers de kilòmetres fins SpaceX, l'estació espaial d'Elon Musk. Als Estats Units, a l'últim racó de l'estat de Texas, a Boca Chica, Elon Musk ha muntat la primera base de viatges a l'espai exterior privada, sense el suport d'estats i amb el propòsit de fer possible una exploració fora del planeta sense interessos militars o expansionistes. Si acabarà fent diners està per veure, però el que està bastant clar és que les seves inversions són infinitament menors a les de NASA i, probablement, les dels russos.

Per fer un viatge així cal creure-s'ho; cal tenir fe. Viatjar per una creença se'n diu pelegrinatge.

Els pelegrinatges religiosos tenen una llarga i rica història, que es remunta a milers d'anys. En moltes religions, el pelegrinatge es veu com un aspecte important de la fe, que permet als creients connectar-se amb les seves arrels espirituals i aprofundir en la seva devoció religiosa.

Els antics egipcis, que van viatjar al temple d'Osiris a Abydos per presentar els seus respectes al déu del més enllà. A l'antiga Grècia, els pelegrins viatjaven a l'Oracle de Delfos per buscar la guia del déu Apol·lo. En la tradició judeocristiana, els pelegrinatges han estat una part rellevant de la vida religiosa des dels temps bíblics. Els pelegrins jueus han viatjat a Jerusalem durant segles, amb la pràctica que es remunta a l'època del rei David. Els cristians també han fet pelegrinatges a Terra Santa, amb alguns dels viatges més antics registrats que es remunten al segle IV. A l'edat mitjana es popularitzà el Camí de Sant Jaume, fins a Finisterre, tot i que es creu que, molt probablement, seguí una més antiga tradició heliotropina d'adoradors del sol. El romaní és l'herba dels pelegrins que van a Roma.

L'Islam també té una llarga tradició de pelegrinatge, amb milions de musulmans fent el viatge a la Meca cada any per al Hajj, un dels cinc pilars de l'islam. Els pelegrinatges religiosos es podrien considerar un tipus de turisme sant, en el sentit que impliquen viatges a llocs sagrats o religiosos significatius. El propòsit principal d'un pelegrinatge religiós és aprofundir la fe i la connexió espiritual amb una religió o deïtat en particular. Sovint es veu com un acte de devoció i sacrifici, que requereix un esforç i dedicació significatius per completar el viatge. Si bé els pelegrins poden gaudir de les vistes i experiències al llarg del camí, l'atenció se centra en la importància religiosa del viatge i de la destinació.

Una opció per la desestacionalització de l'oferta turística de Tarragona pot ser el «turisme religiós». L'aportació monumental, principalment medieval, no està inclosa en el Patrimoni de la UNESCO tot i que és considerable. La Catedral i el seu entorn de capelles, el mateix oblidat Seminari, la Necròpolis paleocristiana, el Museu Bíblic i, si s'aconsegueix la seva reconstrucció, l'enorme Museu Diocesà, tenen prou entitat per motivar visitants interessats en la història de l'Església cristiana. La presència de les runes de dues esglésies a l'Amfiteatre li donen una singularitat que el distingeix de les dotzenes d'altres amfiteatres romans arreu el Mediterrani.

Tot i que els llocs i llocs de referència religiosos poden formar part de l'itinerari d'un turista, el propòsit no és necessàriament aprofundir en la fe o la connexió espiritual, sinó més aviat experimentar diferents cultures, veure llocs famosos i gaudir d'un descans de la vida quotidiana. No calen creences, si la presentació és culturalment prou potent.

Una feina per fer.

tracking