Diari Més

Creado:

Actualizado:

Recentment, al Palau Firal de Tarragona, s'ha celebrat per segona vegada l'esdeveniment més important per a conèixer l'oferta de formació professional del territori. Es tracta de la Fira Camins d'FP que organitzen els ajuntaments de Tarragona, Reus , Valls, Cambrils, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant; els consells comarcals del, Priorat i de la Conca de Barberà; la Diputació de Tarragona; el Departament d'Educació de la Generalitat, el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). L'objectiu de la Fira és que els estudiants del territori tenen l'oportunitat de conèixer de primera mà l'oferta formativa de cada institut en un dels moments crucials als quals s'enfronten: escollir estudis i sortides professionals. Durant el mes de maig estaran oberts els períodes de preinscripció als cicles formatius de grau superior, els de grau mitjà i superior d'arts plàstiques i disseny, així com els cursos d'especialització d'FP i als cursos de preparació per a la incorporació als cicles de grau mitjà i superior.

El pròxim curs hi haurà nous cursos: del cicle formatiu de grau superior de formació per a la mobilitat segura i sostenible i els coneguts a màsters d'FP, com d'Auditoria energètica, Robòtica col·laborativa o Aeronaus pilotades de forma remota-Drons, entre altres. Pel que fa a l'FP dual, la previsió de cara al curs vinent és arribar als 14.000 alumnes, a Catalunya la mitjana és del 21,7%, mentre que a l'estat espanyol és del 4,8% i que l'objectiu és arribar al 30% de la mitjana europea. L'oferta integrada d'FP per al curs 2023-2024 serà de 445.818 places, un 6,42% més que aquest any, amb una inversió de 901,7 milions d'euros. Actualment, els àmbits formatius que més creixen són la salut, l'electricitat i electrònica i el comerç i el màrqueting,

L'observatori de l'FP per CaixaBank Dualiza amb la col·laboració d'Orkestra-Instituto Vasco de Competitividad, ha elaborat un estudi que porta per títol Una nueva ley de FP para unos nuevos tiempos, xifra en 92.500 les oportunitats de feina que no quedaran cobertes fins a l'any 2030, tenint en compte l'ocupació que es generarà, així com les persones que es titulen. És a dir, la manca de professionals qualificats amb titulació d'FP que donin resposta a les demandes del mercat serà un problema persistent durant els pròxims anys. L'estudi preveu en més de dos milions (2.131.325) d'oportunitats es generaran a Espanya fins al 2030: 1.219.136 corresponen a aquells que cursin una FP de Grau Superior i una mica menys (912.189) a aquells que estiguin cursant un Grau Mitjà. Aquests càlculs estimen que dels nous llocs de treball, un de cada quatre del total de 8.654.362 que es generaran en tota l'economia fins al 2030 seran per a FP.

El comerç, l'educació, l'hostaleria, la construcció, la indústria manufacturera i les activitats sanitàries són els sectors on més feina es crearà. L'estudi també assenyala el desajustament vertical que es produeix actualment en el món laboral, quan algunes persones ocupen llocs de feina pels quals estan sobrequalificades o infraqualificades. El 2021, el 36,3% de les persones amb estudis universitaris van ocupar llocs de treball que correspondrien a titulars d'FP, principalment de Grau Superior. Aquest desajustament té un impacte negatiu en el conjunt del sistema educatiu, en termes d'inversió en educació no rendibilitzada. A la vegada aquesta sobrequalificació provoca costos personals, per un augment de la frustració d'aquells que consideren que s'han format per a posicions superiors, i costos empresarials, per un índex de rotació més elevat.

L'economista Àngels Fitó, rectora recent de la Universitat Oberta de Catalunya, manifestava que la «formació contínua ja s'ha incorporat en les polítiques públiques... Cada vegada hi ha més operadors privats, inclús no universitaris que veuen el negoci... Tenim moltes persones que venen de l'FP (el 35%) ... Crec que la universitat pot donar l'FP, té tot el sentit que la universitat estigui en graus superiors». L'FP en qualsevol cas, ara ja és la universitat del món del treball.

tracking