Diari Més

Creado:

Actualizado:

Està clar que, en termes estrictament de comoditat, molts dels elements dels embolcalls, envasos o l'anomenat packaging del món anglosaxó, ha permès el progrés d'un tipus determinat de consum, absolutament estès a tot el món. A més a més, de facilitar una globalització del transport en una determinada direcció. Totes les inversions han anat cap aquí. Ara, però, toca que totes les inversions, vagin cap a la premissa d'evitar residus i, si n'hi ha que aquests siguin 100% respectuosos amb l'entorn. La tecnologia ho permet. Penso en les peixateries. Una cadena de supermercats té una mena de sobres, on no regalima res i són 100% compostables, cap al contenidor marró de l'orgànica i estan absolutament retolats per saber on va aquell envàs de tacte estrany. Algú dirà que aquesta no és la solució i que hauríem d'anar al mercat o al super amb tàper de vidre. Ho he fet de vegades i m'he sentit sol. Que no vol dir que no ho faci de tant en tant.

Per cert, alguns d'aquests envasos, teòricament respectuosos es venen com a compostables i porten una petita part de plàstic i no poden anar al marró. Quan mires el pictograma petitó ho posa, però el 90% dels usuaris per no dir el 95% no ho sap i no ho té present.

En aquest sentit, em vull fer ressò de l'empresa santcugatenca Karibou. Única empresa europea certificada plastic free.

Nascuda el 2020 amb 800.000 euros i ara facturant 7 milions d'euros fabrica gots, amanideres rodones, tapes de cartó. Ni gota de plàstic. Només cel·lulosa, concretament hipercel·lulosa. Ells són els únics fabricants a Europa d'aquesta línia. El maig del 2022, en una entrevista al setmanari Tot Sant Cugat, comentaven que estan presents a Heineken, Carrefour o American Airlines i que el 80% de la producció va a l'exportació. Aviat els podreu escoltar al programa que fa 10 anys, faig en format pòdcast a Catalunya Ràdio, el MeteoMauri i el GreenMeteoMauri.

El pare i fill Pinosa varen començar aquesta aventura. Des del meu punt de vista, sincerament, el seu descobriment és i ha de ser de ressò mundial.

La tecnologia, la creativitat, la imaginació al servei del respecte mediambiental més absolut i facilitar la vida de les persones.

tracking