Diari Més

Tribuna

El sud també existeix, senyor Aragonès

Diputada del PSC per Tarragona

Creado:

Actualizado:

Ja ho diu el clàssic del mestre Serrat: «el sud també existeix». Lamentablement, aquests darrers deu anys aquest axioma ha desaparegut dels pressupostos dels Governs independentistes de Barcelona. Si algun nexe comú van tenir els Governs de Mas, Puigdemont, Torra i ara Aragonès és que les comarques de Tarragona vam registrar desinversions escandaloses d'aquells que s'omplien la boca parlant de què s'havia «de fer país.» Seria en un altre lloc perquè, objectivament dades amb mà, les inversions de la Generalitat a les comarques del Camp de Tarragona van davallar per sota dels 50 milions d'euros anuals. Per posar un exemple de referència, les inversions del Govern progressista i feminista del president Pedro Sánchez a Tarragona s'han situat, amb escreix, per damunt dels 300 milions d'euros anuals. Crec que les xifres parlen amb una absoluta eloqüència... Però, ara aquest oblit sistemàtic del qual hem estat objecte s'ha acabat, i s'acabarà gràcies al PSC. Així, en el marc de les negociacions per tancar un acord de pressupost de la Generalitat per aquest 2023 l'equip de Salvador Illa ha defensat incorporat més de 85 milions d'euros en inversions directes a les nostres comarques. Ull! No plantegem aquestes inversions com a moneda de canvi de res, sinó perquè som fidels al compromís que vàrem assumir amb vosaltres durant la campanya electoral: tornar a posar les comarques tarragonines al mapa de les inversions de la Generalitat, com ja ho hem fet en el mapa de les inversions del Govern espanyol. Per coherència, per justícia, perquè no demanem res que no s'hagi fet a altres territoris i perquè els nostres fills i filles es mereixen un futur amb benestar.

I no ho fem de paraula, sinó amb propostes i inversions concretes. Sí, és necessari ampliar el CAP de la Granja i habilitar un nou CAP a la zona de Ponent de Tarragona. Sí, és necessari desdoblar el CAP de Sant Pere de Reus. Sí, és necessari impulsar el projecte del museu nacional casteller de Valls i augmentar les aportacions a l'escola de música. Sí, és necessari resoldre els problemes de canalització de les aigües pluvials que pateix Salou en cas de riuades. Sí, és necessari dur a terme el projecte de Hard Rock per generar nous llocs de treball i fonts de riquesa al territori. I així, etcètera, etcètera.

Mireu, una de les coses que he après en política és que l'actitud responsable no és prometre plans secrets de jugades mestre que sorgeixen de la imaginació d'algú sinó sortir de la zona de confort. En aquests moments el Govern del senyor Aragonès tan sols disposa del suport de 33 dels 135 diputats i diputades del Parlament i és, en conseqüència, el Govern més dèbil de la història democràtica de Catalunya. Atès a més la batalla campal que hi ha cada dia entre els mateixos partits independentistes per demostrar que són els altres els «traïdors i botiflers» qualsevol que no tingués present que estem en política per millorar la vida de la gent a peu de carrer es dedicaria a veure com el Govern cau a trossets enmig de la inoperància més absoluta. Sens dubte seria el més fàcil, el més senzill i allò que –fins i tot– podria generar beneficis en termes partidistes al PSC, però seria una actitud irresponsable i sobretot insolidària amb el poble de Catalunya que no es mereix pagar els plats trencats de la irresponsabilitat que han demostrat ERC, Junts i la CUP.

Pot Catalunya perdre els milions d'euros que perdria si es prorroguen els pressupostos actuals? No, no podem perdre ni un sol cèntim d'euro. Poden les comarques de Tarragona continuar patint el somni dels justos per culpa de la irresponsabilitat dels Governs independentistes mentre el tren de les oportunitats ens passa de llarg? En absolut. Ens mereixem un futur perquè, a més, som un territori que té una gent plena d'empenta i vitalitat.

Per això volem un acord de pressupostos que sigui bo per als catalans i les catalanes i que sigui bo per als ciutadans de les comarques tarragonines que, com deia, patim de fa anys aquesta desinversió absolutament injustificable. Fa pocs dies sentia a un portaveu del PP dir que «el PSC de Salvador Illa vol ajudar ERC». No entenen res de res. No es tracta de llançar un salvavides a un Govern que, honestament, considerem que demostra una ineficàcia difícilment superable sinó, precisament, evitar que sigui la gent a peu de carrer qui pagui la negligència de l'equip del senyor Aragonès. El PSC de Salvador Illa és l'alternativa a aquest mal Govern que continua entestat en el disc ratllat del referèndum (ja no sabem, però si per la via escocesa, la via eslovena, la via kosovar, la via de Montenegro o el que se li acudeixi demà al senyor Aragonès), però alhora volem exercir la política de la responsabilitat que implica emprar els nostres vots al Parlament i la nostra capacitat d'actuació política per fer que enguany aquells de vosaltres que esteu llegint aquestes línies pugueu viure millor. I això implica fer un gran esforç, com l'estem fent, per acordar uns nous pressupostos. Implica responsabilitat, altura de mires, maduresa política, demostrar ser un partit de Govern i lideratge polític com ho està demostrant Salvador Illa. Bàsicament, perquè és aquesta política amb P majúscula la que fa avançar la societat i aconsegueix que les coses vagin a millor.

tracking