Diari Més

Creado:

Actualizado:

Els mitjans de comunicació cada vegada més parlen dels ajuts europeus vers la millora de l'eficiència energètica dels habitatges, dels locals comercials, de les naus industrials, etc., etc. Rebrem 2,4 milions d'euros dels fons europeus que anomenem Next Generation. Jaume Giró, conseller d'Economia i Hisenda fins a la passada setmana, va anunciar que s'invertirien 32,2 milions d'euros en total al Camp de Tarragona i en les Terres de l'Ebre amb l'instrument REACT-UE. Aquests diners anirien fonamentalment als centres educatius i als d'assistència primària. Es tracta de millorar l'eficiència energètica per obtenir la climatització adient a un preu raonable i sostenible. Com arquitecte tècnic em consta que cada vegada més hi ha més ciutadans que sol·liciten els serveis dels tècnics i, per descomptat dels instal·ladors. El temps que portem del 2022 ja s'han realitzat 3.190 instal·lacions noves en tota la província, sis vegades més que en tot el 2020 i el doble que el 2021. L'allau de peticions que està rebent l'Institut Català de l'Energia/ICAEN des de gener per a aconseguir l'ajut per a la col·locació de plaques solars fa que l'administració catalana no dona l'abast. Tenen més de 40.000 agombolaments per a resoldre, i les darreres no rebran els diners fins al 2023 o no rebran res, si amplien el pressupost.

És evident que el boom de l'autoconsum d'energia fotovoltaica ha agafat d'improvist a tots els instal·ladors que donen l'abast. L'alça dels preus energètics ha provocat aquesta demanda desmesurada tant en habitatges particulars, com també les comunitats de veïns. El fet que totes les administracions han arbitrat diferents ajuts també ha significat que el subministrament de plaques solars que abans se solucionava en una setmana, ara els consumidors han d'esperar fins a dur, tres i quatre setmanes per veure les plaques solars a les seves teulades.

Ara és el moment de rehabilitar el teu edifici o el teu habitatge. Amb les ajudes dels Fons Next Generation podràs reduir el consum energètic i estalviar en la teva factura, alhora que millores el confort a casa teva i el valor de l'immoble Next Generation. Si rehabilites ara, gastaràs molt menys en les obres i estalviaràs en impostos i en la factura de llum i gas. Els passo a seguir són: 1. Obtenir un diagnòstic tècnic del teu edifici que et dirà què cal fer per rehabilitar-lo energèticament; 2. El projecte tècnic de rehabilitació per poder fer les obres està subvencionat; 3. Pel que fa a les obres, les subvencions cobreixen entre el 40% i el 80% del cost. I la resta, es pot finançar amb préstecs Next Generation, amb condicions realment excepcionals i 4. Per si no n'hi hagués prou, a aquests incentius econòmics s'hi afegeixen avantatges fiscals: les subvencions rebudes no tributen. I, per la part no subvencionada, s'han establert desgravacions molt interessants a l'IRPF.

Amb tot plegat aconseguiràs: 1. Estalviar en la inversió; 2. Reduir el consum energètic; 3. Millorar el teu confort i qualitat de vida; 4. Ajudar a prevenir el canvi climàtic; 5. Incrementar el valor de l'immoble i 6. Beneficiar-te d'avantatge fiscal. El problema és que la burocràcia és molt lenta, els permisos es retarden i, a més són instal·lacions complexes que no les pot qualsevol treballador.

tracking