Diari Més

Tribuna

No podem cremar les restes vegetals i ara què?

Senador i portaveu Comissió Agricultura Pesca y Alimentación ERC-BILDU

Creado:

Actualizado:

Amb caràcter general, no està permesa la crema de residus vegetals generats en l'entorn agrari o forestal/Silvícola, segons la llei 7/2022 a l'article 27.3, una llei de residus i sòls contaminants aprovada al Congrés i Senat sense els vots d'Esquerra Republicana. Aquesta nova llei ja ha provocat el malestar que nosaltres al seu dia els hi dèiem i recordàvem al PSC/PSOE i Podemos/En Comú Podem, perquè limitaria i prohibiria als pagesos continuar fent les cremes als seus propis camps, com s'ha fet sempre. La nova llei espanyola estableix que les restes vegetals generades tinguin un reciclat biològic mitjançant el seu piconatge o trituració, sigui als mateixos terrenys o en altres preparats per fer-ho, això comporta la utilització de gran quantitat de combustibles fòssils, i, per tant, més emissions de CO₂.

Tot això, sense parlar-ho amb el sector, qui ha de pagar els costos derivats, per exemple? I els professionals de la terra que tenen petites explotacions i aquells que la treballen a temps parcial? El fet és que adquirir o llogar maquinària especialitzada, sense temps previ, sense ajuts dels Ministeris d'Agricultura i de Transició Ecològica el que de fet volen fer és sacrificar el treball dins aquest sector, i reduir encara més la viabilitat de treballar el camp. Tampoc ni el PSC-PSOE ni Podemos/En Comú Podem han inclòs terminis d'adaptació ni cap línia d'ajut per al sector, ja sigui per cooperatives, pagesos o serveis comarcals de reciclatge de restes vegetals ni tampoc té en compte el risc real que moltes restes vegetals siguin cremades als camps, per evitar problemes fitosanitaris, especialment de fongs i també insectes barrinadors, o l'acumulació de restes als camps, creant un increment de perill d'incendis en aquests conreus, sovint envoltats de boscos.

Esquerra juntament amb la Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, han estat les primeres a recollir aquest malestar del sector i ja està treballant per cercar solucions jurídiques que permetin a la pagesia continuar efectuant les cremes segures de les restes vegetals. Per aquests motius des d'Esquerra Republicana a les Corts Generals i als Ajuntaments i en ens supramunicipals amb representació, estem demanant i proposem al govern espanyol noves fórmules per fer efectives la modificació i adequació normativa, sense deixar evidentment de treballar per la transformació verda en la qual Esquerra estem totalment alineats amb el model d'economia circular. Estem i estarem sempre al costat de la gent, del costat del sector agrari tan castigat com és el de la pagesia, al qual ja va essent hora que se'l reconegui com un sector essencial de la nostra societat i país, en lloc de posar-li més bastons a les rodes, amb més traves i càrregues administratives o burocràtiques.

tracking