Diari Més

Tribuna

TV3 la nostra? La televisió de tot un país?

Alcalde de Cunit

Creado:

Actualizado:

Entro a Twitter aquest diumenge i trobo una piulada del Josep Maria Cruset preguntant-se perquè un acte com el Concurs de Castells no es transmetia per TV3. En Cruset posava d'exemple com TV3 va retransmetre, en hora punta, el piromusical de la Mercè, de la Festa Major de Barcelona, i era incapaç de retransmetre un dels espectacles més representatius d'una part del folklore català, el món casteller. Acabava el tweet amb un hashtag #centralisme. Coincideixo al 200% amb el pensament del Josep Maria Cruset, i segurament és quelcom preocupant que supura des de fa anys de la línia editorial de la Corporació Catalana dels Mitjans Audiovisuals. No és només el fet del concurs casteller, és molt més.

Primer de tot, cal dir que no es vol posar en dubte la professionalitat dels periodistes i treballadors de la televisió publica, sinó denunciar quelcom que dura un temps i que allunya de la representativitat de la televisió del país a una gran part d'aquest, un curtcircuit emocional entre la gent, i el tant encertat de dir TV3 la nostra. Qui decideix què es fa i com es fan les coses? Hi ha una visió global del país a la sala de màquines de TV3? Es vol continuar sent la nostra? O ja no cal?

Moltes vegades he escrit personalment a la gent del Temps, un espai amb un rigor inqüestionable, que podrien actualitzar la seva toponímia oficial. Cada cop que per referir-se a la Vegueria Penedès diuen sud de les comarques de Barcelona o nord de les comarques de Tarragona, en Pau Vila, el gran Pau Vila, es deu remoure a la tomba cada cop que ho fan servir. El lèxic i el prejudici provincial descansa, com un substrat inamovible, en el llenguatge i la toponímia oficial a TV3.

En deien Telenotícies comarques, i després feien una desconnexió provincial, camuflant-se en quatre demarcacions. Ara l'han volgut barrejar amb el nou format del Telenotícies comarques, una idea aparentment interessant, potenciant les vegueries, però sempre es deixen la del Penedès i continuen amb un provincialisme latent.

Quin sentit té dir demarcació de Tarragona, o comarques de Barcelona, quan realment estàs definint la província?, per què tenim les vegueries, les vuit vegueries, regions oficials de Catalunya? Defensar la catalanitat és també això, defensar les vegueries.

En fi, espero que entre tots, i amb una reflexió de tots els representants polítics a la comissió parlamentària de la Corporació Catalana dels Mitjans Audiovisuals, puguem tornar a dir ben aviat que TV3 continua sent la nostra, la de tot un país, on ens sentim representats. L'èxit de programes com El Foraster, que recull l'essència dels llocs on va, ens pot donar alguna pista.

tracking