Diari Més

L'habitatge recupera el pols

Regidor d'Habitatge de l'Ajuntament de Valls

Creado:

Actualizado:

L'habitatge és un dret constitucional, un dret bàsic de les persones i una necessitat per viure amb dignitat. Al juny del 2015, l'Ajuntament de Valls va crear la Regidoria d'Habitatge per posar a l'abast de la ciutadania tots els recursos necessaris per garantir precisament que es respecti aquest dret i que cap persona es quedi sense llar. L'acció continuada de la regidoria, a través de l'Oficina Local d'Habitatge (OLH), ha aconseguit, en aquest sentit, que l'any 2021 es tanqui amb 25 pisos gestionats directament per l'organisme municipal, la xifra més alta d'habitatges des que fa sis anys va iniciar el camí amb tan sols 6 habitatges disponibles.

Aquesta xifra d'habitatges assolits, que inclou els que són de titularitat municipal així com els cedits per l'Agència d'Habitatge de Catalunya o bé de Càritas, permet seguir treballant per complir cada vegada amb més eficàcia amb una de les obligacions que té l'administració municipal envers la ciutadania. Cal agrair especialment aquesta col·laboració entre institucions públiques i entitats socials a l'hora de trobar solucions per als casos d'emergència i per als lloguers. No podem dir el mateix del govern espanyol que es dedica sistemàticament a posar-nos traves recorrent totes aquelles lleis al Tribunal Constitucional que es fan des del Govern de la Generalitat per donar resposta a les necessitats d'habitatge, protegint a les persones contra els abusos de grans tenidors i fons voltors. Al que hi hem de sumar la manca endèmica de finançament que ens limita la possibilitat de fer inversió pública en habitatge.

Així doncs, es veu amenaçada una de les principals funcions de la regidoria d'Habitatge, que és promoure polítiques municipals que ajudin a mantenir la renda mitjana de lloguer mensual a preus inferiors sota mercat, afavorint l'accés de la població a pisos a preus més assequibles. Perquè el Tribunal Constitucional espanyol va anul·lar recentment per unanimitat bona part de la llei catalana que regula els preus del lloguer, la Llei 11/2020 de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatges. O sigui que l'Estat ni dona solucions a la manca d'habitatge ni deixa que Catalunya s'autoreguli. Malgrat les dificultats alienes a la nostra realitat local, l'OLH ha aconseguit gestionar en l'actualitat 136 pisos per a lloguer, la xifra més alta mai assolida. L'OLH és un organisme que actua com a mitjancer entre els llogaters, que accedeixen a un habitatge digne a un preu per sota mercat, i els propietaris que aporten els seus pisos, que gaudeixen d'un seguit d'avantatges.

Les dificultats legislatives i les derivades del llarg període de pandèmia no han sigut un obstacle insalvable. Afortunadament, amb les eines que tenim a nivell municipal, treballem i seguirem treballant intensament per donar resposta a veïns i veïnes de Valls, per garantir el dret a un habitatge digne. Ens agradaria fer més via i tenir més recursos, però pas a pas ho anirem fent realitat.

tracking