Diari Més

Tribuna

Votarà ERC en contra dels representants dels treballadors?

Diputat del PSC per Tarragona

Creado:

Actualizado:

Ha arribat el moment de la veritat. L'hora de mullar-se. De demostrar políticament què és el que val una força parlamentària. Em refereixo a la votació sobre la reforma laboral assolida pel Govern de progrés del president Pedro Sánchez i que té el suport dels emprenedors i dels sindicats que defensen els drets dels treballadors. Que l'acord obtingut és bo per als treballadors i treballadores no és que ho digui jo (que també) és que ho diuen les principals forces sindicals que representen a aquests col·lectius de treballadors. Clar, si diem de defensar els drets dels treballadors suposo que serà de sentit comú escoltar què diuen els sindicats que defensen a aquests treballadors, no?

Doncs sembla que ERC té problemes per comprendre quelcom tan elemental. Que el PP i Vox hagin anunciat a bombo i plateret el seu rebuig frontal i absolut a l'acord assolit és coherent amb la seva opció ideològica. El PP ja va demostrar què en pensa dels drets dels treballadors, dels autònoms i emprenedors, de les classes mitjanes i de les classes populars quan va governar: retallades, retallades i més retallades socials mentre es tirava endavant una amnistia fiscal a mida de les grans fortunes i dels grans evasors fiscals. En fi... Pel que fa a Vox, conjugar extrema dreta amb defensa dels drets dels treballadors produeix el mateix efecte com si en un Congrés del partit nazi algú s'hagués aixecat per defensar que tots els homes i dones tenen els mateixos drets i la mateixa dignitat al marge del lloc on hagin nascut o del color de la seva pell. Tal qual.

El que és incomprensible, repeteixo, no és el desdeny de la dreta furibunda, no, el que és inversemblant és que partits que s'autodefineixen com d'esquerres i defensors dels drets dels treballadors puguin arribar a plantejar-se votar en contra d'aquest acord social que compta amb el suport de les principals forces sindicals que representen, precisament, als treballadors d'aquest país.

Si ERC i companyia sumen els seus vots als del PP i Vox, la reforma quedaria tombada i el que seguiria vigent és... la reforma implementada pel PP el 2012. Algú d'ERC considera de debò que la reforma laboral del PP de Rajoy és una opció millor per als treballadors i treballadores que l'acord assolit ara? Algú creu realment que els diputats independentistes representaran millor als treballadors que els sindicats UGT i CCOO? L'excusa que donen de què l'acord no respon a l'escenari de màxims és pura filfa. En qualsevol procés de negociació, és obvi, totes les parts han de cedir una part de les seves posicions de sortida a la recerca d'un acord de consens.

Ara bé, la pregunta clau és la següent: aquesta reforma laboral és o no millor per als treballadors i treballadores, i per al conjunt de la societat, que la que tenim vigent de l'època de persones tan sensibles als drets dels treballadors com el senyor Rajoy, el senyor Rato i companyia?

Posem alguns exemples concrets: amb aquesta reforma laboral els treballadors i treballadores del sector de l'hostaleria passaran a cobrar 5.351 euros bruts més a l'any, els del sector de la jardineria 3.833 euros bruts més, els treballadors i treballadores dels serveis de neteja 2.431 euros més, els i les transportistes 7.533 euros més, els i les teleoperadores 1.316 euros més, etc, etc.

Darrere dels conceptes hi ha persones, senyors d'ERC. Persones de carn i ossos que tenen una vida real i que tenen la necessitat real d'obtenir més ingressos. Aquesta reforma laboral permetrà que això sigui una realitat. I al costat d'això qualsevol excusa és, senzillament, inexcusable. N'hi ha d'alguns que ho justifiquen perquè per part dels sectors independentistes més furibunds i intransigents s'està acusant ERC de fer «seguidisme del Govern del PSOE». O sigui, que tenen por de ser inclosos en el gran paquet dels traïdors i botiflers on ja hi som tots els catalans i catalanes tret del senyor Puigdemont, la CUP i els superdemocràtics CDR.

Si a algú li tremolen les cames per això, és millor que no es dediqui a la política... En resum, aquesta setmana es vota la reforma laboral al Congrés. Amb el seu vot els diputats d'ERC demostraran realment que entenen realment per fer política d'esquerres de debò. Si els seus vots serveixen per tombar l'acord social assolit, a banda de constatar el somriure de gran alegria i plena satisfacció que faran els diputats de Vox i el PP, hauran de pensar en el que acabaran de fer, no «al Govern del PSOE», sinó a col·lectius de treballadors i treballadores com els dels sectors de l'hostaleria, la neteja, la jardineria, els transports, els teleoperadors, etc. Persones cadascuna de les quals tenen una vida real i a qui importa realment un rave que algun eixelebrat dels que es troben per Twitter els acusi de ser traïdors i botiflers. Tenen altres problemes diaris com per jugar amb aquestes cosetes i es mereixen, realment, un Govern que defensi els seus drets i els seus interessos.

Els i les socialistes, almenys, no en tenim cap dubte i per això votarem un sí clar i inequívoc a aquest gran avenç que podem assolir ara.

tracking