Diari Més

Creado:

Actualizado:

Portem una setmana que la vida diària torna a certa normalitat. És a dir, tornem a viure com abans de la covid-19. Estic convençut que tot ja no serà igual que abans, ja que aquesta epidèmia ens ha canviat el xip i la manera de viure. Això és el que ens passarà aviat a tots els nivells: professionals, laborals, familiars, socials, esportius, entre altres. Turístics també. D'això és el que vull escriure ara i aquí.

El nostre territori conviu des de fa més de cinquanta anys la dicotomia entre la indústria i el turisme. Pels que hem nascut aquí, aquesta convivència ens sembla normal. En canvi, m'agradaria saber què pensen els que venen aquí per primera vegada i veuen a l'horitzó les xemeneies de les petroquímiques al costat del Dragon Khan, per un costat, i els grans petroliers descarregant a la monoboia de la platja de la Pineda. Què passarà aquest estiu amb el turisme? Dies enrere Fernando Valdés, secretari d'Estat de Turisme manifestava que si 'Espanya pot tancar l'any amb la meitat de turistes que el 2019, molt més que el 2020, es consolidarà la recuperació del sector'. Recordem que el 2019 van ser 84 milions els visitants estrangers, que es gastaren més de 92.000 milions d'euros.

Els darrers anys juguen altres paràmetres vers el fenomen turístic, a més del sol i la platja, com són les plataformes tecnològiques, la sostenibilitat, la qualitat dels serveis, el posicionament de marca, entre altres. Cada vegada el turista és més exigent. Aquest 2021 els serveis també estaran afectats pels ERTO, ja que mentre durin els efectes pandèmics s'hauran de trobar fórmules que permetin flexibilitzar i la capacitat de l'empresari en la recuperació dels seus empleats. També està previst l'ajuda directa de 7.000 milions al sector, dels quals 2.000 milions rebran Balears i Canàries.

Sens dubte, Espanya no té per què canviar de model econòmic fonamentat en el turisme. És una joia a acabalar, que genera molts llocs de treball i és una riquesa del país. El turisme òbviament és compatible, per exemple, amb la indústria. Davant l'estiu 2021 el govern ha plantejat una estratègia basada en tres pilars, segons Valdés: 1. Espanya no demanarà el tancament de fronteres en l'espai Schengen; 2. Les restriccions internes han de veure amb un control de la pandèmia fins a sortir de la transmissió comunitària i 3. Ser responsables per aconseguir que a l'estiu Espanya sigui un destí segur.

L'objectiu optimista és assolir els 40 milions de turistes el 2021, Per tornar a les xifres de visitants cal comptar amb la fidelització i la freqüentació de moltes persones. Aquestes característiques no es poden pas oblidar, ja que aconseguir clients nous té un cost molt elevat. Amb una actitud vitalista i l'anomenada “vocació d'acollida”, amb la generositat que tota relació humana ha de desprendre és bàsic i constitueix un secret del bon turisme. La cordialitat és un element força atractiu a oferir als visitants. Es tracta de posar en evidència la nostra sinceritat emotiva i positiva en el tracte als viatgers.

Recentment es va presentar el projecte anomenat Cal·lípolis Next Generation de la mà de l'Ajuntament de Vila-seca, el Port de Tarragona i Repsol. Aquesta milionària inversió ens farà creure més en el miracle de la convivència entre la indústria i el turisme. El futur econòmic del territori serà el turisme i tots els serveis que això significa. A quants anys estem perquè la petroquímica toqui el dos? El sector turístic és el que vol. Mentrestant la realitat és conviure amb aquest nou projecte que també construirà un nou contradic dels Prats que permetrà la terminal de creuers amb capacitat per acollit a grans transatlàntics, que no anul·la la terminal del moll de Balears, sinó que la complementa. També s'impulsarà la Zona d'Activitats Logístiques/ZAL del Port, consolidarà la platja de la Pineda i ampliarà el passeig i recuperarà l'espai natural de la Xarxa Natura 2000.

tracking