Diari Més

Creado:

Actualizado:

140.000 milions d’euros. La major inversió que ens arribarà de fons europeus de la nostra història. Una oportunitat única, d’aquelles que tan sols passen un cop a la vida. Sense precedents. Aquests són els recursos que rebrem de la Unió Europea durant els propers set anys gràcies a l’acord que ha aconseguit el president Pedro Sánchez després de negociar amb els líders europeus.

Aquesta és la cruïlla històrica on som ara. En altres països el debat públic se centra en com aprofitar aquests fons absolutament vitals. Per desgràcia, aquí i ara, la dreta i l’extrema dreta es dediquen en exclusiva a demonitzar al Govern constitucional d’Espanya mentre l’independentisme continua entestat en atiar «la confrontació amb les institucions de l’Estat». Algú amb sentit comú creu realment que amb el daltabaix provocat pel Covid el que ens cal realment als catalans i catalanes, al seu benestar social i als seus llocs de treball, és més confrontació i només confrontació?

No és el cas dels socialistes. Ni volem més confrontació, ni més baralles, ni més problemes, ni més plans secrets que acaben en no res, ni més focs d’encenalls. El que volem és aprofitar aquests recursos milionaris aconseguits pel president Pedro Sánchez per –primer- refer-nos dels danys provocats per la pandèmia i –segon- reconstruir l’economia, invertint en els nous sectors productius capaços de crear nous llocs de treball. Qualificats i ben remunerats.

Això és el que ens interessa al PSC. I el repte és tan gran i tan important que no ens entretindrem en alimentar determinats debats que estan més vinculats a la literatura de ficció que no a la política que dóna resultats reals. Hem d’aprofitar aquests 140.000 milions d’euros. Per a fer què? És com si ens trobéssim a l’entrada d’una gran autopista que ens orienta cap al futur. Els fons europeus són la base d’aquesta autopista però, cap a on volem anar? Quina és l’estació d’arribada?

Nosaltres ho tenim clar. Hem d’aprofitar aquesta autopista. Els fons europeus, dels quals més de la meitat són subvencions, s’han d’emprar per finançar projectes guanyadors i transformadors que ens facin avançar. I aquí serà molt important tot allò relacionat amb l’ecologia i el desenvolupament sostenible, la indústria i la investigació científica i tecnològica, el big data i les tecnologies de la informació i la comunicació. Aquesta és l’autopista, no del futur, sinó ja del present.

El Govern progressista seguirà implementant les energies renovables i l’eficiència energètica de comú acord amb la resta de països europeus. Hem de fomentar l’ambició col·lectiva i fer, cadascun de nosaltres, el que estigui a les nostres mans per afrontar aquest autèntic desafiament. Pensant en els nous llocs de treball i l’economia però també en els nostres fills i filles. I no exagero en absolut. Els nostres descendents mereixen aquesta ambició.

Cap territori, cap país, cap poble és immune als efectes del canvi climàtic que no entén de fronteres, ni de confrontacions internes. Cap país sol, per sí mateix, pot resoldre el problema. Així doncs, els i les socialistes sempre hem defensat que hem de sumar tots els esforços possibles, tots, sense menystenir res. Tot suma.

Deia el president Obama que no podem condemnar als nostres fills, i als fills dels nostres fills, a patir un futur pitjor del que hem heretat dels nostres pares i avis. Els i les socialistes no ens desviarem d’aquest camí. Tenim l’autopista, disposem dels recursos europeus i tenim un Govern, liderat pel president Pedro Sánchez, que s’hi deixarà la pell per aprofitar aquesta oportunitat històrica. Tan de bo tots els responsables polítics ho tinguessin igual de clar...

tracking