Diari Més

Creado:

Actualizado:

Estem en ple desenvolupament de les fases sanitàries, per anar recuperant la normalitat de les nostres vides diàries, sense obviar que hi haurà un abans i un després de la COVID-19. El confinament conviu amb el treball i el teletreball i altres activitats socioculturals no han parat. La tecnologia actual ha permès que les vídeo conferències (VC) s’han potenciat d’una manera exponencial i moltes reunions presencials no s’han pogut fer per la pandèmia, però les VC han estat a l’orde del dia.

Recentment els Rotary Club de Reus i Tarragona, el degà, han celebrat una sessió amb la conferència de Nicolás Dupuy, consultor en informàtica i noves tecnologies i past-president del R. C. de Reus. El títol de la ponència era Como gestionamos el impacto de la COVID-19 en la tecnología y la Ciberseguridad. Va ser molt interessant, ja que tots –uns més que altres, per obligació professional, per devoció o necessitat social –estem implicats en les noves tecnologies, tant si volem com si no. Aquesta és la realitat dels temps actuals en societats desenvolupades. De tot el que ens va explicar Dupuy, vull fer l’èmfasi amb els anomenats TIPS, consells i suggeriments, per augmentar la ciberseguretat tant de les nostres llars com de l’empresa en general. Són deu qüestions a tenir en compte. Crec que molt en compte.

1. Ús de més d’un mètode d’accés a les webs importants. Per accedir als nostres comptes financers, correu electrònic o xarxes socials, a més d’obtenir l’usuari i contrasenya ens han de robar físicament el mòbil.

2. Utilitza contrasenyes robustes. Cada compte, contrasenya diferent. Amb majúscules, minúscules, nombres i símbols. Canviar-les contínuament.

3. Protegir el router, que és la porta d’accés a casa teva o empresa.

4. Usa una VPN, o Xarxa Privada Virtual, per les seves sigles. És a dir, ens hem d’assegurar de tot el que enviem i rebem dels nostres ordinadors. Les xarxes públiques (transport, hotels, cafeteries) són insegures. Connectat a VPN estarem encriptats, més segurs.

5. Internet i les xarxes no són la barra del bar. L’anomenada enginyeria social i els ciberdelinqüents estan cada vegada a l’aguait de les nostres dades personals.

6. Hem de tenir sentit comú i molta prudència amb tot el que instal·lem. Desinstal·la tot el que no uses al teu mòbil, tauleta o equip.

7. El correu electrònic és l’amenaça número 1, sent la principal el phishing. Aquest és la tècnica d’enganyat a un usuari suplantant la identitat d’un organisme públic o privat, per tal d’obtenir dades personals de qualsevol tipus. Els intents de frau mai seran enviats des d’una arrova Hotmail o Gmail.

8. Un antivirus bo i potent i sempre actualitzat, és més que necessari i fonamental.

9. El mòbil és un ordinador, per tant, ha de ser tractat com tal. Les amenaces en ciberseguretat estan creixent a passos de gegant. Aquests equips són privats.

10. Actualitza, actualitza i actualitza. La raó principal per actualitzar és la seguretat, que sempre les descarregues es han de fer des de la pàgina web oficial del desenvolupador.

Aquest decàleg ens permet saber i protegir-nos del món tecnològic, en el qual estem immersos i valorar el risc permanent que això significa. Aquests avenços ens permeten, sens dubte, guanyar temps en molts aspectes laborals, professionals, socials i culturals, però hem de ser conscients de les nostres capacitats, responsabilitats i limitacions. També és convenient disposar d’un mapa o inventari precís, de tots els dispositius que tenim connectats, tant a casa nostra com a l’empresa o despatx professional a on sigui.

Amb aquest article no vull espantar a ningú, però el meu objectiu és que potser de la mateixa manera que tenim el nostre metge de capçalera, assessor fiscal, laboral o tècnic, si s’escau. A hores d’ara també, com aire que respirem, hauríem de tenir el nostre assessor informàtic particular.

tracking