Diari Més

Creado:

Actualizado:

Serà o no coincidència, però que el tema de l’actual (XXI) del festival Tàrraco Viva sigui la ciutat romana al bell mig de la campanya electoral de les eleccions municipals ofereix oportunitats múltiples.

Roma fou la ciutat que esdevingué imperi. I la creadora de ciutats en tot l’entorn mediterrani. Com a model organitzatiu i espai per la convivència va assentar les bases perquè, quasi tres mil anys després, la majoria de la població mundial visqui en ciutats.

La reconstrucció històrica ens permet, tot i que parcialment, entendre el passat dels orígens i l’evolució de les ciutats.

La llegenda de Ròmul i Rem embelleix la tradició, ab urbe condita, dels fundadors de la ciutat dels set turons. La nota pediàtrica fa que es reforci la idea que es tracta d’una llegenda: els bessons alletats per una llopa, tenint en compte el contingut en sodi i proteïnes de la llet de llopa, haguessin mort d’insuficiència renal al cap de poques setmanes. L’alletament matern continua sent la millor opció vàlida.

La ciutat és una estructura, però la ciutat la fan els seus ciutadans. La història ens mostra que i com unes ciutats sobrevisquessin i progressessin i altres foren condemnades a la desaparició. Per cert, també és una llegenda que Tàrraco, o després Tarrakuna, romangués deshabitada, oblidada i perduda tres segles a l’Alta Edat Mitjana. Cosa d’haver mirat únicament els registres eclesiàstics.

La Tarragona que tenim és fruit de l’esforç de generacions i generacions de tarragonins que l’han fet i desfet, defensat amb la seva sang i reconstruït quan ha calgut.

L’oferta dels diferents partits i agrupacions que es presenten a les eleccions municipals a finals de mes és variada i variable, potser més política que administrativa, quan de fet, els ciutadans el que volem és que gestionin bé el nostre patrimoni. No només el Patrimoni monumental arqueològic, que també, sinó el patrimoni que es constitueix cada dia amb els nostres impostos, amb els diners de tots.

Als darrers temps hem vist massa edificis abandonats, massa funcionaris sense funcions, massa brutícia fàcilment evitable. Cert que hem passat un període de regressió econòmica i que els diners no es generen sòls. Però altres ajuntaments també han travessat el mateix període i se n’han sortit prou bé.

Que els partits que es presenten a les eleccions atreguin els bons auguris per a un futur millor. Si cal sacrificar uns coloms als déus, això ho tenim fàcil. Però que ho presentin amb claredat i fermesa. És que si no, no els votarem, oi?

tracking