Diari Més

Tribuna

Matisos i matisos

President de Mare Terra Fundació Mediterrània i de la Red de escritores por la tierra

Creado:

Actualizado:

Matisar és, segons el diccionari, «Graduar amb delicadesa sons o expressions conceptuals»; «Ajuntar, casar amb bella proporció diversos colors, de manera que siguin agradables a la vista» i «Donar a un color un determinat matís». Els subratllats són meus perquè des de Mediterrània, ens podríem passar el dia desmatisant temes que arriben a la ciutadania amb delicadesa, agradables a la vista i d’una manera determinada encara que, sota aquestes capes de colors, segueixin igual d’àrids i poc agradables a la vista.

Mediterrània no diu, entre un de tants exemples, «distribució de l’espai-optimitzable en l’atenció assistencial», sinó «llistes d’espera i cues a la sanitat pública». Allò que s’anomena, de tota la vida, dir les coses pel seu nom.

Així que, sense cap matís, Mediterrània fa dècades que treballa per a millorar el Camp de Tarragona amb especial atenció al medi ambient i els valors socials, amb la il·lusió que persones i institucions deixin de banda partidismes i interessos personals i apostin per projectes de ciutat, del Camp de Tarragona i pel bé comú.

Malgrat una llarga trajectòria, en ser independents, seguim sent una ONG modesta, amb els recursos propis d’una entitat sense ànim de lucre, amb les nostres virtuts i els nostres errors, subjecta a la mirada pública, però sobretot, a la nostra, a la d’actuar amb la consciència tranquil·la de voler un Camp de Tarragona millor.

Si es busquen matisos, es troben ... o no.

Quins matisos té morir ofegat a la Mediterrània per fugir de l’horror, del fanatisme, la pobresa o patir una vida agònica al teu país? Quins matisos té tancar els ulls davant d’aquesta tragèdia humana que es desenvolupa davant dels nostres ulls en el temps real de les televisions i dels mitjans digitals?

Entre els blancs i els negres, hi ha el gris.

Però si només ens movem en la franja dels grisos, en els matisos dels grisos, acabarem sent grisos nosaltres també. El color de la contaminació, sense vistositat ni vida.

Hi ha vegades en què cal decidir-se entre el blanc o el negre, posicionar-se de forma clara, mostrar compromís en comptes de voler quedar bé amb tothom amb delicadesa i de forma agradable a la vista.

Ens agradi o no, la realitat que vivim és la nostra i des de Mare Terra Fundació Mediterrània, en lloc de maquillar preferim abordar la cruesa de cara amb la denúncia pública, la conscienciació i el compromís.

Matisos per posar-se en la pell d’altres i entendre la seva mirada, sí. Matisos per seguir confosos amb el gris, desapercebuts en zona segura, mai. I entre matisos i matisos, seguirem parlant clar. Allò que en diuen, de tota la vida, desmatisant. Ni que no surti al diccionari.

tracking