Diari Més

Als Quatre Vents

La humanitat a la recerca de Crist

Arquebisbe de Tarragona

Creado:

Actualizado:

El primer diumenge amb què s’estrena l’any 2019 coincideix amb la festa dels Reis Mags. Sempre s’ha entès que no eren mags en el sentit de bruixots o de persones que feien trucs, ni reis segons la condició habitual de caps d’un territori.

Tertulià va ser el primer escriptor que els va anomenar reis fonamentant-se en el Salm 72,10, que diu: «Els reis de Tarsis i de les illes li portaran obsequis», i com que l’Evangeli diu que li van oferir tres dons, la tradició va considerar que havien de ser tres, cadascun amb el seu obsequi. Que viatgessin en camells podria deduir-se d’un verset messiànic d’Isaïes, el 60,6: «Et cobriran onades de camells.»

La fragilitat d’algunes interpretacions literals és, doncs, evident, però es converteix en fortalesa quan es va al fons de l’escena de la visita a Betlem d’aquests personatges arribats de terres llunyanes. El seu significat és clar: aquests protagonistes bíblics representen la humanitat a la recerca de Crist.

Un altre verset d’Isaïes, el 9,1.5, diu: «El poble que caminava en la fosca ha vist una gran llum; una llum ha resplendit per als qui vivien al país tenebrós. […] Perquè ens ha nascut un infant, ens ha estat donat un fill.»

El papa Francesc comenta l’escena fixant-se que no eren persones del poble jueu instruïdes en la Llei de Moisès, sinó que venien de fora d’aquest àmbit: «Són una prova viva que les llavors de veritat són a tot arreu.»

Una altra lliçó dels Mags la trobem en els seus dons: l’or simbolitza la reialesa; l’encens, la divinitat, i la mirra, la passió que patirà Jesucrist.

Recordem que Nicodem, aquell deixeble que l’havia visitat de nit temps enrere, va portar mirra i àloe per a la seva sepultura (cf. Jn 19,39).

I ara podem preguntar-nos: què ens diu la festa dels Reis avui? És un dia de regals per a gaudi dels petits.

La seva il·lusió per fer la carta als Reis, les seves peticions de joguines, formen part d’una de les nostres tradicions més estimades. Això ja és un valor. La vida en família i l’alegria són consubstancials a tot cristià. Però hi ha una cosa que hem de tenir molt present: el sentit principal d’aquesta festivitat es troba en la recerca de Crist, un recerca activa com la que va portar els Mags a seguir l’estrella. Busquem-lo, seguim els seus passos, estiguem a prop de Jesús. Aquesta serà la millor celebració i una manera esplèndida de començar bé l’any.

tracking