Diari Més

Tribuna

La Budellera, un pla maleït

Regidoria d’ERC-MES-MDC a l’Ajuntament de Tarragona

Creado:

Actualizado:

Aquesta setmana hem sabut que, per tercera vegada, s’ha tornat a suspendre el pla que regula la urbanització de la Budellera. Situada entre Boscos, Cala Romana i la Vall de l’Arrabassada és,juntament amb l’Anella Verda, el pulmó verd de la ciutat, una de les millors peces del nostre patrimoni natural que per interessos d’uns particulars corre el perill de desaparèixer.

La Budellera és un pla maleït, igual que en el seu dia ho va ser el pla urbanístic de Terres Cavades. És un pla amb un cost mediambiental que com a ciutat ni necessitem ni ens podem permetre. No el necessitem perquè tenim un problema real a la nostra ciutat de despoblament del centre. El tancament dels negocis i la degradació i abandonament de molts habitatges- desafortunadament liderem el rànquing de ciutats amb edificis ruïnosos- ens està portant a viure en una ciutat amb forma de donuts, on el centre està quedant buit. No és construint nous barris que revertirem aquest problema. Només aconseguirem frenar aquesta degradació mitjançant la regeneració i la rehabilitació de la ciutat construïda, no construint una nova ciutat. Sé que arribat aquest punt alguns sortiran amb l’argument de què si la ciutat no téper on créixer els preus dels habitatges s’encariran. La realitat és que Tarragona no necessita destrossar la Budellera per créixer. No ho necessita perquè la proposta d’urbanitzar la Budellera es va fer basant-se en unes previsions demogràfiques que, com ara s’ha fet evident, eren totalment desencertades i perquè ja tenim previst un excés de sòl urbanitzable per on ha de créixer la ciutat.

El PP-10, a tocar de la T-11 –també conegut com el barri on havia d’instal·lar-se l’Ikea però no ho arribarà a fer mai– té una superfície de més de 300.000 m². En aquesta zona es reserva una part de terreny per construir-hi 1.200 habitatges (30.000 m²) i una altra destinada a usos comercials (68.000 m2). En aquest pla parcial, que es començarà a urbanitzar amb 3.000.000 d’euros que l’ajuntament té gràcies a un préstec, tindrem unes Gavarres 2. Una altra gran zona comercial que segur que acabarà tenint un fort impacte sobre el petit comerç local que ja està passant per força dificultats. Aquesta és una mostra més de com el govern del PSC-PP continua afavorint aquella pràctica antiga i arriscada de construir per construir, sense plantejar-se ni definir quin model de ciutat volem i pensant només en els interessos d’uns particulars molt concrets.

És necessari que obrim d’una vegada per totes un procés de reflexió seriosa sobre quin model de ciutat volem i cap a on volem que aquesta creixi. Des d’ERC estem convençuts que el creixement il·limitat de l’extensió de la ciutat és insostenible ecològicament i socialment i només beneficia alguns promotors immobiliaris. Pensem que estem en un moment clau pel que fa al futur de la ciutat i per la supervivència del seu comerç. Com a principal grup de l’oposició hem batallat activament contra la política urbanística actual de la nostra ciutat, hem demanat que ens aturem a reflexionar sobre quin model volem ara que encara som a temps d’aturar el desastre, i no ens cansarem de demanar als diferents grups de l’oposició que se sumin a nosaltres en la defensa d’un nou model urbanístic i social per Tarragona.

tracking