Diari Més

Tribuna

Per Nadal, comerç local

Regidora ERC-MES-MDC Ajuntament de Tarragona

Creado:

Actualizado:

Totes les ciutats tenen uns trets que les fan característiques: l’entorn on estan situades, el seu patrimoni, la singularitat d’alguns dels seus carrers i places, l’antiguitat dels seus edificis, la seva gent i el seu comerç.

El comerç és un dels trets distintius d’una ciutat, defineix com és la ciutat i el seu entorn, ajuda a generar llocs de treball estables, dóna seguretat als carrers, humanitza les relacions socials en tant que manté un tracte personalitzat, preserva les senyes d’identitat tradicionals, especialment aquell que es dedica a la comercialització dels productes autòctons de la zona. A tots ens agrada sortir de casa i trobar-nos en un ambient acollidor; unes botigues on et saluden pel nom, un bar on anar a fer un cafè, un petit restaurant de qualitat...

La importància del comerç en el dia a dia d’una ciutat és innegable. El comerç ajuda a donar vida a la ciutat, facilita la recuperació dels locals i dels edificis i el manteniment dels barris. A qui li ve de gust viure en un edifici amb els locals comercials tancats? Qui aniria a viure a un barri on no hi ha comerços oberts? Als comerciants els passa el mateix. A quin emprenedor li ve de gust obrir un negoci en un barri on no hi ha veïns? El problema del despoblament dels edificis i dels locals és un peix que es mossega la cua, un i altre es complementen fins a provocar una cicatriu comercial a la qual cal posar remei. A la nostra ciutat en tenim diverses, d’aquestes cicatrius.

Tant els veïns com el comerç són necessaris per mantenir la qualitat de vida de la nostra ciutat. Una de les millors mesures per a què hi hagi comerç és que hi hagi veïns, sembla una obvietat, però és així. Si determinades zones de la ciutat es van despoblant progressivament pel trasllat dels seus habitants a altres zones, de la mateixa ciutat o d’altres properes, el comerç d’aquestes zones es veurà ràpidament perjudicat. És per això que des d’ERC pensem que una de les prioritats per Tarragona no és construir nous habitatges que acabaran amb el patrimoni natural de la ciutat, amb els nostres boscos, com està planificat que passi a la Budellera. Per nosaltres la prioritat és fer polítiques de suport a la recuperació dels habitatges que estan desocupats. Recuperar una densitat de població adequada en aquelles zones que s’estan despoblant, com ara el centre de la ciutat, ens permetrà tenir una ciutat més segura, més confortable i que serà un reclam per a Tarragonins i visitants.

La recuperació del centre de la ciutat ha de venir acompanyada de diverses mesures de foment del comerç local a nivell municipal. Algunes d’aquestes mesures ja han estat proposades i aprovades, com la conversió en zona de vianants del centre, ara només falta que l’equip de govern es decideixi a fer realitat allò que es va aprovar per unanimitat de tots els grups al ple de l’ajuntament. És imprescindible dissenyar un pla de dinamització comercial en determinades zones, la part baixa n’és un exemple clar. Cal, també, plantejar l’aplicació de noves formes de gestió a les zones de més activitat comercial, buscant si cal la col·laboració pública-privada.

Però no tot es pot fer des de l’administració. Els tarragonins, com a principals consumidors d’aquest territori, hem de prendre part activa en aquest procés. Cal que siguem conscients de quina és la realitat del comerç que ens envolta i que actuem en conseqüència. Per moltes mesures que s’implantin des de l’administració cap no donarà resultat si els tarragonins no som consumidors a nivell local.

Bones festes i consumiu amb seny!

tracking