Diari Més

Als Quatre Vents

Redescobrir la Bíblia

Arquebisbe de Tarragona

Creado:

Actualizado:

Cap a l’any 1450, a Magúncia (Alemanya), Johannes Gutemberg, inventor de la impremta, va editar la Bíblia. Encara que va fer un primer assaig amb el Missal de Constança, es considera que va ser el primer llibre imprès de la història. D’aquelles Bíblies en va fer uns 180 exemplars. No cal dir que des de llavors se n’han fet molts milions en totes les llengües.

Avui, festa de Crist Rei, tancament de l’any litúrgic, desitjo presentar-vos una iniciativa eclesial: la Setmana de la Bíblia, que serà del 27 de novembre al 2 de desembre, i que culminarà el proper diumenge dia 3 amb el Diumenge de la Paraula.

Aquesta iniciativa va ser llançada pel papa Francesc quan va demanar que un diumenge de l’any litúrgic cada comunitat fes el compromís de difondre, conèixer i aprofundir en la Sagrada Escriptura. La Bíblia és un tresor per a tots que a vegades dorm durant anys en una prestatgeria de les nostres cases, quan en realitat és Paraula viva que ens pot servir d’inspiració en l’amor a Déu i a omplir de sentit la nostra vida.

En el seu conegut assaig Viure amb la Bíblia, el cardenal Carlo Maria Martini deia que les experiències que relata «ens poden ajudar a autocomprendre’ns, a llegir amb llibertat la nostra història, les etapes del nostre camí.»

Ens proposa diversos exemples prenent en consideració alguns dels principals protagonistes de l’Antic Testament. Així, fixant-se en la missió de Moisès i la seva responsabilitat amb el poble, «cada un de nosaltres és responsable dels que coneix, dels seus problemes, del seu pes; ens sostenim mútuament».

De Job i les seves tribulacions contra les quals es rebel·la podem aprendre: «He parlat sense intel·ligència de meravelles que em superen i que ignoro. […] Jo et coneixia d’oïda, però ara t’he vist amb els meus ulls.» I de David, penedit: «El meu delicte jo el reconec, el meu pecat sempre és davant meu.»

Fa un temps el Museu Bíblic Tarraconense va presentar una exposició de personatges bíblics, com els esmentats, però també Abraham, Jacob, Josep, els profetes… per a fer didàctica la història bíblica. L’Antic Testament, que podem llegir a la llum del Nou, és a més font de la nostra cultura.

Amb motiu d’aquesta setmana i del Diumenge de la Paraula, us convido a renovar la lectura de la Bíblia, començant per on vulgueu, potser pels Evangelis, els Fets i les Cartes, i fer-ho si no cada dia almenys cada setmana. Llegida amb atenció i amb la il·lusió d’un redescobriment, és un pou del qual sempre podrem extreure l’aigua fresca de la paraula de Déu.

tracking