Diari Més

La Vella lidera una Santa Úrsula eterna

Els rosats descarreguen 4d9fp i 2d8sf i es queden a prop del 3d9sf, mentre la Joves repeteix el 4d9sf i carrega el 5d9f en una diada de més 4 hores

La primera ronda de la Vella, amb el 4d9 amb folre.

La Vella lidera una Santa Úrsula eternaGerard Martí

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Les dues colles de Xiquets de Valls son vasos comunicants. L'eufòria i l'alegria d'una comporta la necessitat i la pressió de l'altra. I a l'inrevés. Santa Úrsula 2022 va tornar a mostrar la rivalitat de la Joves i la Vella en la seva màxima expressió. Els vermells van poder marcar el ritme de l'actuació sortint primers, però els rosats van tenir la capacitat d'aguantar la pressió i reaccionar per acabar fent una millor actuació. Una d'aquelles diades que, més enllà dels castells, té altres ingredients com el sistema de rondes, el dispositiu sanitari o la climatologia que acaben generant debat, incertesa o dubtes. Més de quatre hores de diada castellera que obliguen a fer reflexions de cara al futur per la seva durada.

La Colla Joves Xiquets de Valls va tenir el premi de sortir primers. Després del que es va viure al Concurs semblava obvi un inici amb el 4 de 9 sense folre. Si a Tarragona el castell va sortir perfecte i va suposar un gran estímul per assolir el segon lloc final a la classificació, a Valls també es va completar d'una manera brillant però no va tenir la continuïtat desitjada. La pressió saltava d'aquesta manera a l'altra costat de la plaça on la Colla Vella dels Xiquets de Valls decidia començar amb un castell inèdit a la represa, el 4 de 9 amb folre i pilar. El van provar per Santa Tecla a Tarragona i també el van intentar els Castellers de Vilafranca a l'Arboç, però les dues vegades va quedar lluny d'assolir-se. Per Santa Úrsula la pel·lícula va ser molt diferent i la convicció de la Vella va portar a descarregar-lo per completar una primera ronda brillant dels Xiquets de Valls a l'alçada de les actuacions que marquen la història dels castells.

El 2 de 8 sense folre a la segona ronda podia marcar el desenvolupament de l'actuació i així va ser. Va ser l'objectiu de les dues colles. Les dues l'havien descarregat vàries vegades a l'assaig. Les dues l'havien portat a plaça anteriorment, la Vella descarregat i la Joves, carregat. Va obrir la Joves. El castell ja va iniciar-se amb alguns dubtes a la canalla que finalment van ser determinants perquè no es pogués carregar. Un intent que restava la moral de la colla, que en la repetició va descarregar el 3 de 9 amb folre per agafar impuls de cara a la tercera ronda. La Vella tenia l'oportunitat de marcar el ritme de l'actuació i reforçar-se de cara a la tercera ronda. I ho va fer. El seu 2 de 8 sense folre va ser magistral. Executat a la perfecció mostrant l'evolució de la colla des del primer que havia carregat per la diada de Sant Fèlix.

A les portes de la tercera ronda la pressió era per a la Joves que va encarar un castell, el 5 de 9 amb folre, al que li tenien ganes des del 30 d'agost a Vilafranca del Penedès quan el van carregar per primera vegada aquesta temporada. També l'havien carregat al Concurs i era el moment per descarregar- lo. El castell es va coronar amb una bona feina de tronc i també de folre i el seu encaix amb els terços, però a l'hora de descarregar-lo va anar perdent la mida fins que es va trencar. La caiguda va ser especialment dura, perquè la pinya es va obrir i va comportar varies atencions sanitàries, un fet que va obligar a aturar la diada durant una hora. L'espera es va acompanyar en algun moment d'una tímida pluja que va fer especular, fins i tot, amb la suspensió. Però la diada de Santa Úrsula encara tenia preparat un punt d'èpica en forma de 3 de 9 sense folre. La Vella no es va arronsar tot i l'espera i la incertesa i va atacar el mite dels castells en la tercera ronda. Segurament va ser el millor intent mai vist, es va arribar a col·locar l'aixecadora, el castell tenia bona mida i energia per coronar-se, però l'enxaneta no ho va veure clar i va tirar enrere. Els rosats van fregar l'èpica quan es portaven quatre hores de diada castellera. Per acabar l'actuació amb tres castells, van descarregar el 3 de 9 amb folre. En condicions normals aquesta actuació hauria estat rematada amb pilar de mèrit que finalment no es va provar perquè hi havia algun casteller tocat i l'hora ja no acompanyava. Els món casteller va viure una Santa Úrsula pròpia de la prepandèmia que ens apunta cap a un 2023 apassionant amb canalla amb més experiència a plaça. A les dues colles de Xiquets de Valls els queda només la sortida de Vila-rodona per tancar una temporada que poca gent imaginava que pogués acabar com es va veure i viure a la plaça del Blat.

La segona ronda de la Vella, amb el pilar i el 2d8 sense folre.

La Vella lidera una Santa Úrsula eternaGerard Martí

La primera ronda de la Joves, amb el 4d9 sense folre.

La Vella lidera una Santa Úrsula eternaGerard Martí

La tercera ronda de la Joves, amb el 5d9 amb folre carregat.

La Vella lidera una Santa Úrsula eternaGerard Martí

tracking