El Nàstic i la Copa del 2005, un mirall per passar de ronda contra el Màlaga

El conjunt grana va ser capaç d'eliminar als trenta-dosens de final de Copa del Rei a un equip de categoria superior, el Real Zaragoza

Andrei Lupu, qui podria ser l'amenaça del Nàstic en el partit de Copa contra el Màlaga, celebrant un gol durant la pretemporada.

El Nàstic i la Copa del 2005, un mirall per passar de ronda contra el MàlagaNàstic

El Nàstic de Tarragona intentarà reproduir els passos que va realitzar a la Copa del Rei de l'any 2005 per superar al Màlaga als trenta-dosens de final. En aquella edició, el club tarragoní va aconseguir eliminar un conjunt històric i de superior categoria, el Real Zaragoza. Tant és així que, els grana, que militaven en aquells moments a Segona Divisió, van poder imposar-se a un equip de Primera, per 2 a 1 al Nou Estadi. De fet, el Nàstic, aleshores entrenat per Luis César Sampedro, es va avançar a l'electrònic al primer minut de partit, gràcies a un gol del mític Pinilla. El segon, que va arribar al set de la segona part, va ser obra de Fernando. Això sí, els grana van patir fins al final pel gol en el minut 90 de l'encara jugador, i capità, del Real Zaragoza, Alberto Zapater.

El sorteig, que no va ser gens benèvol amb el Nàstic, va enfrontar als grana amb l'Atlético de Madrid, en un duel que també va disputar com a local al Nou Estadi, però en el qual no va tenir la sort de passar de ronda. Així doncs, tot i que va ser capaç de plantar cara, el conjunt tarragoní va caure per un gol a la pròrroga de García Calvo.

Altres precedents que cal tenir en compte són els de 2014 i 2017. En la primera de les edicions, el Nàstic va eliminar als trenta-dosens de final al Burgos, en aquells moments equip de la mateixa categoria –Segona Divisió B–, tot i que als setzens, el conjunt tarragoní va perdre davant d'un equip de Primera, el València, per 1 a 0.

De fet, en el partit d'anada que va tenir lloc al Nou Estadi, els grana, tot i que jugaven dues categories més avall, van obtenir un meritori empat a 0. Això sí, a la tornada, l'equip valencià va passar de ronda guanyant per la mínima amb un gol de Paco Alcácer.

En la segona de les edicions, la de 2017, el Nàstic va doblegar als trenta-dosens de final al Rayo Vallecano, que jugava a la mateixa categoria, a la Segona Divisió. De fet, els grana es van classificar pels setzens a la tanda de penals i després d'empatar a 1 durant els 120 minuts de joc. En la següent ronda, el conjunt tarragoní es va veure les cares amb l'Alavés, amb qui va caure per un doble 3 a 0.

En els últims anys, el Nàstic no ha pogut treure grans resultats a la Copa. De fet, a partir del 2017, de les quatre edicions que s'han celebrat del torneig –haurien de ser cinc, però la covid va obligar a suspendre una–, el conjunt tarragoní va caure en fins a tres ocasions durant les fases prèvies.

La primera d'elles va tenir lloc l'any 2018 i davant el Lugo, que va guanyar als grana als penals després de no poder passar de l'empat a 1 durant els 120 minuts que es van disputar de partit. La segona, es va produir l'any següent, el 2019, contra el Córdoba, que va vèncer al Nàstic amb un còmode 2-0.

En canvi, en l'edició disputada el 2020, el Nàstic sí que va aconseguir arribar als trenta-dosens de final després de guanyar a la Unió Esportiva Olot per 3 gols a 1. Això sí, el duel es va acabar decidint gràcies a un doblet d'Amang a la pròrroga.

Ara bé, al final, el conjunt tarragoní va quedar eliminat pel Real Zaragoza per 1 gol a 3. La tercera vegada que el conjunt grana va caure tot just començar va ser l'any passat i amb Raül Agné com a entrenador. En aquell cas, va ser als penals i després d'haver empatat a 0 davant el Linares Deportivo.

Enguany, el Nàstic ja ha superat una ronda després de vèncer al Racing Rioja per 0-2. Això sí, aquest partit, que va tenir lloc a principis de novembre, va costar ben car al club tarragoní, ja que fins a tres futbolistes van caure lesionats: Nil, De la Peña i Lupu.

El lateral esquerre es va fer un esquinç bimaleolar al turmell dret, mentre que el segon va patir una gonàlgia al seu genoll esquerre. Ambdós jugadors, tot i que ja han iniciat el tractament de fisioteràpia corresponent, encara no han pogut incorporar-se al grup i no s'espera que arribin al partit contra el Màlaga.

Lupu, un convidat a la causa

En canvi, Lupu, tot i que va patir una lesió fibril·lar a la unió miotendinosa de l'isquiotibial dret, ja està totalment recuperat. De fet, el davanter grana va reaparèixer de la millor manera possible, ja que va marcar el gol que va significar l'empat a Alcoi després que el Nàstic jugués amb un futbolista menys durant tota la segona meitat.

A més a més, Lupu ja sap que és fer un gol en aquesta edició de Copa, pel fet que, abans de caure lesionat a La Rioja, ja havia marcat. Això sí, per a aquest enfrontament, el Nàstic arriba amb una dinàmica irregular i fora del play-off d'ascens a la lliga, ja que en els darrers cinc partits, el conjunt grana ha sumat un total de 2 victòries, 2 derrotes i 1 empat.