L'ordre i l'espurna francesa assoleixen la segona estrella mundialista

França s’endú el Mundial de Rússia després de superar una Croàcia molt valenta en una final marcada pel pla de Deschamps (4-2)

Pogba celebrant el tercer gol de França

L'ordre i l'espurna francesa assoleixen la segona estrella mundialistaEFE

França va conquerir la seva segona estrella mundialista en un partit vibrant. El conjunt del gall es va imposar a una Croàcia molt valenta, que va pagar cares dues errades i va tancar la seva millor participació en un Mundial amb una segona posició molt merescuda. L’equip francès es va mantenir fidel al seu estil, ben organitzats en defensa i desplegant el talent de futbolistes com Pogba, Griezmann i Mbappe per fer mal a la contra. Tots tres van trobar el premi del gol. Els balcànics ho van deixar tot sobre la gespa i van arribar a posar contra les cordes els bleus, que van anar acompanyats de la sort dels campions.

Els primers minuts de la final van deixar clar que cap dels dos tenia por de l’escenari. Respecte cap al rival, coneixedors dels punts forts i punts dèbils, però sense deixar marge per a l’especulació. La cita requeria el millor de francesos i croats, fidels als seus respectius estils i idees de joc. França va cedir la pilota confiant en la seva capacitat defensiva, que es va desplegar per totes les zones del terreny de joc. Croàcia, amb Modric i Rakitic controlant el rumb, era capaç de circular amb prou velocitat per generar espais al mur bleu.

En un gran esforç defensiu de Mandzukic, entregat en la lluita com tot el combinat croat, el davanter de la Juventus es va acabar anotant un gol en la seva pròpia porteria. Griezmann va centrar una falta des del costat dret en zona de tres quarts, buscant l’amenaça aèria de Varane, Pogba o Matuidi. El cap que va trobar, però, va ser el de Mandzukic, que obria el marcador abans dels vint minuts.

Modric era capaç d’habilitar Perisic, sempre guanyant l’esquena o trencant per generar perill. Amb tot, els contracops conduïts per Mbappé o Griezmann obligaven els croats a recordar que també els calia defensar. El cervell de Modric i la qualitat de Perisic van significar l’empat abans de la mitja hora de final. El «10» de Croàcia va servir una falta en zona de tres quarts oberta al lateral dret de l’àrea. Després de dos cops de cap, Perisic va recollir l’esfèrica a la frontal, va retallar davant la sortida d’un defensa i va engaltar un xut potent amb l’esquerra que va fer inútil l’estirada de Lloris.

El VAR castiga Croàcia

Amb el partit més obert, França i Croàcia van gaudir de més espais per arribar a l’àrea rival. Amb tot, ni Subasic ni Lloris es van veure inquietats. En un intent per rebutjar un servei de cantonada, Perisic va tocar la pilota amb el braç. El col·legiat no ho va veure en directe, i davant les indicacions de la sala de videoarbitratge va decidir consultar ell mateix la jugada. El criteri de l’àrbitre, gràcies a l’ajuda del VAR, va suposar un penal que Griezmann va transforar en el 2-1 a falta de poc més de cinc minuts per al descans.

Dos minuts després de la represa, Rebic va obligar Lloris a treure la mà per desviar a córner el xut, després d’una pilota a l’espai, del davanter de l’Eintracht Frankfurt. Els bleus, gràcies a les recuperacions de Kanté i Matuidi, s’ajudaven de la corpulència de Pogba per aguantar l’esfèrica i permetre a Mbappé aprofitar la seva acceleració i velocitat buscant trencar l’esquena balcànica. En una d’aquestes jugades, la perla del PSG es va plantar a l’àrea per habilitar Griezmann a la zona de penal. El davanter de l’Altético la va cedir de cara a Pogba qui, aprofitant el rebuig defensiu del seu primer xut, va tornar a disparar per batre Subasic.

Apareix Mbappe

Les internades per l’extrem dret d’Mbappe no eren suficients per a la revelació del Mundial. El francès es va deixar caure a la zona central per rebre una passada de Lucas Hernández. Des de més enllà de la mitja lluna de l’àrea, Mbappe va connectar un xut ras que va sorprendre el porter de Croàcia i feia pujar el 4-1 als 65’ minuts.

Mandzukic es va poder refer de la seva errada aprofitant-se de la que va cometre Lloris. El porter francès, completament sol a la frontal de la petita, va intentar regatejar a Mandzukic, qui va posar la punta del peu per robar-li la cartera i enviar l’esfèrica al fons de la xarxa. Croàcia es va refer només tres minuts del quart gol francès.

El combinat balcànic va mantenir la seva aposta, combinant i buscant la profunditat a les bandes per amenaçar amb les centrades. El tercer de Croàcia, que hagués posat la por al cos dels francesos, va passar fregant el pal de Lloris en un xut de Rakitic al 78’. França, però, es va reorganitzar per reforçar el mig del camp i guarir-se de l’atac croat. El pla de defensa i contraatac de Deschamps va culminar en la segona estrella francesa després de tot el Mundial posant-se a prova.

Fitxa tècnica

França. Lloris, Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernández, Kanté (Nzonzi, 54’), Pogba, Matuidi (Tolisso, 72’), Mbappé, Griezmann i Giroud (Fekir, 81’).

Croàcia. Subasic, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic (Pjaca, 82’), Rakitic, Brozovic, Rebic (Kramaric, 70’), Modric, Perisic i Mandzukic.

Gols. 1-0, Mandzukic, en pròpia (18’). 1-1, Perisic (28’). 2-1, Giezmann, de penal (38’). 3-1, Pogba (58’). 4-1, Mbappé (64’). 4-2, Mandzukic (68’).

Àrbitre. Néstor Pitana (Argentina). Va amonestar a Kanté (27’), Lucas Hernández (41’) i Versaljko (90+3’).

Incidències. L’Estadi Luzhniki va acollir 78.011 espectadors.