Errada de llibre de la defensa anglesa en el segon gol dels rivals en un duel que es va decidir a la segona meitat de la pròrroga

Mario Mandzukic celebra el segon gol del seu combinat, que va significar tot un pas a la gran final.

Mandzukic envia a Croàcia a la final davant d'una Anglaterra tova al final (2-1)Efe

Als grans futbolistes, quan els deixes mig segon per a poder respirar, poden passar coses com la que va demostrar Mandzukic en el minut 108 del Croàcia-Anglaterra, quan es va decidir un duel que va començar guanyant el combinat anglès, però que va remuntar un combinat que, amb diana de Perisic en el 68’ i un gol del davanter de la Juventus a la pròrroga, va certificar un històric pas a la final del Mundial.

Una altra semifinal sorpresa, almenys per a aquells que pensaven que Espanya, Brasil o Argentina eren tres de les grans favorites per a aixecar la Copa del Món a territori rus. Dues seleccions que, a la seva manera, han fet mèrits per arribar tan lluny.

Anglaterra va ser la que va colpejar primer. De fet, els de Southgate van demostrar una major seguretat que els seus rivals sobre el verd de Luzhnik. Als croates semblava que els cremés l’esfèrica a les botes, un fet inusual tenint en compte que la sala de màquines formada per Ivan Rakitic i Luka Modric acostuma a no sentir por a portar la iniciativa. Però quan et marquen tan aviat, passen pel cap massa situacions, gairebé totes negatives.

Gol molt matiner

Cinc minuts va trigar el combinat anglès a inaugurar l’electrònic. Molt intel·ligentment, el jugador del Tottenham Delle Alli va forçar una falta a la frontal de l’àrea, situació que va aprofitar a la perfecció Trippier per traçar una paràbola impossible d’aturar. La pilota va passar per damunt de la tanca, i Subasic s’esperava tot menys aquesta situació.

Per davant a l’electrònic, encara més còmoda Anglaterra. Maguire, als catorze minuts, rematava de cap i buscava el segon i, cinc minuts després, la rèplica de Perisic, amb un tret lleugerament desviat. Però, a la mitja hora, Kane va poder sentenciar. Sol, davant del porter rival, Subasic li va guanyar la partida fins en dues ocasions, sense que el davanter dels Spurs pogués fer-hi res, impotent.

A Anglaterra únicament li va mancar la sentència però, en el segon acte, el duel es va embrutar una mica. Més trencat, sense tant de control per part dels de Southgate i amb una Croàcia molt nerviosa que veia com, un a un, els seus jugadors anaven veient la cartolina groga. Alta tensió en un duel que va convertir-se en un partit d’anades i vingudes entre dos equips que no tenien por a buscar el seu objectiu. Un, el de posar gairebé els dos peus a la final i, l’altre, intentar buscar un empat que, com a mínim, els portés a la pròrroga.

I l’empat, a base d’insistència, va acabar arribant. Centrada mesurada al cor de l’àrea i arriba Perisic, lliure de marca, per igualar el duel de cap. A partir d’aquí, els croats es van creure que el duel podia ser seu. Perisic, després d’una sortida en fals de Pickford, va tenira les seves botes la remuntada, però el seu tret amb cama esquerra va acabar repel·lit per la fusta. Tot i això, una contra en el 78’ a punt va estar de significar el gol pels anglesos, però el tret de Lindgard va marxar desviat al pal dret de Subasic, ja que el futbolista estava massa escorat.

A set minuts del final del temps reglamentari, Mandzukic l’engaltava perquè l’aturés Subasic i Kane, en el 92’, va rematar de forma insuficient una falta lateral, situacions que van portar el partit a la inevitable pròrroga.

Salva Vrsalijko

Nou minuts de la primera part de la pròrroga i a punt de marcar John Stones per a Anglaterra. Vrsalijko, sota pals, salvava als seus al mateix temps que tornava a guanyar intensitat el duel. Tot i això, cap dels dos equips va ser capaç de marcar un gol que els donés ales i força per acabar un enfrontament que es tornaria a allargar fins als 120 minuts.

Va ser a la segona part de la pròrroga quan Croàcia va culminar la remuntada. Mandzukic, el més llest de la classe, va aprofitar una errada defensiva de llibre de tres defensors rivals, que perden de vista al punta de la Juventus i li deixen rematar a plaer, amb cama esquerra.

A Croàcia no li quedava una altra que intentar mantenir el resultat. Mentrestant, Southgate retirava a Walker per donar entrada a Vardy i apostar per tres puntes clares, amb el recent ingressat, Kane i Rashford com a esperances ofensives. En una contra, fins i tot, Croàcia podria haver anotat el tercer, però Kramaric es va equivocar en no veure sol a Perisic a l’altre cantó.

Croàcia. Subasic, Vrsalijko, Lovren, Vida, Strinic (Pivaric, 94’), Brozovic, Ante Rebic (Kramaric, 101’), Luka Modric (Badelj, 108’), Ivan Rakitic, Perisic i Mandzukic (Corluka, 114’).

Anglaterra. Pickford, Walker (Vardy, 112’), Stones, Maguire, Henderson (Dier, 97’), Trippier, Lingard, Delle Alli, Ashley Young (Rose, 91’), Sterling (Rashford, 74’) i Harry Kane.

Gols. 1-0, Trippier (5’); 1-1, Perisic (68’); 2-1, Mandzukic (108’).

Àrbitre. Cüneyt Çacir (turc). Va mostrar la targeta groga a Perisic, Mandzukic, Walker i Rebic.

Incidències. L’Estadi de Luzhnik va acollir uns 80.000 espectadors.