Diari Més

Cultura

El centre de circ Giny acumula més de sis mesos sense programació estable

L’equipament acull un grup de circ social i l’activitat del Pavelló Olímpic en obres mentre l’Ajuntament elabora la nova proposta

L'edifici del Centre de les Arts Gestuals i del Circ de Reus, que no ofereix cursos des del passat juny.

El centre de circ Giny acumula més de sis mesos sense programació estableOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre de les Arts Gestuals i del Circ de Reus, el Giny, inaugurat al setembre del 2013 com un punt de «recerca, formació, creació i producció» en el seu àmbit i la pedra angular del projecte de circ a la ciutat, suma més de sis mesos sense activitat estable i adreçada al públic. La darrera vegada que el Giny va oferir cursos va ser al segon trimestre del 2016, entre els mesos d’abril i juny, quan va programar i obrir la matrícula dels seus tres últims tallers: un per a nens d’entre 5 i 9 anys impartit per Marc Micheo, i altres dos d’orientats a adults i relacionats amb trapezi, teles i acrobàcia, a càrrec de Salima Peippo i de Jordi Gómez.

Des de llavors, l’equipament, que ocupa les antigues instal·lacions de l’Escola Sant Bernat Calbó i va completar el 2014 amb un pressupost global de 124.450 euros –41.316 dels quals procedien de l’aportació municipal–, ja no n’ha tornat a difondre cap més, tampoc amb motiu de Reus Capital de la Cultura Catalana. Fons municipals reconeixen la manca d’una programació estable i expliquen la situació per «la vinculació amb el Trapezi i els canvis que s’han produït en la seva direcció», alhora que puntualitzen que l’Ajuntament n’«està elaborant i repensant» una de nova que hauria de presentar-se properament sota la «voluntat» de recuperar els cursos com a raó de ser del Giny.

Sobre aquests sis mesos que han transcorregut en blanc a l’edifici del carrer Pere Cavaller, reiteren que l’impàs «ha coincidit amb el relleu al capdavant del Trapezi» –la companyia Cíclicus, amb Leandro Mendoza i Tanja Haupt n’acaba d’assumir la direcció artística– i que la previsió és que aquest no s’allargui massa més enllà, i matisen que, amb tot, l’equipament «no està infrautilitzat»: allotja de manera regular un grup de circ social i ha esdevingut provisionalment escenari de l’activitat esportiva que es venia desenvolupant al Pavelló Olímpic, ara en obres per adaptar-se a la futura celebració dels Jocs Mediterranis.

Una base de dades

Tot i que el Giny «manté un conserge que hi és present quan hi ha usuaris a l’edifici», els qui es dirigeixen a l’equipament demanant informació sobre tallers i cursos passen, si així ho accepten, a formar part d’una base de dades a través de la qual el Centre de les Arts Gestuals i del Circ de Reus s’hi posarà en contacte «quan hi hagi una programació» estable de sessions que permeti obrir la matrícula al públic en general.

Relacionat des dels seus orígens, a més del Trapezi, també amb el COS i a la participació de la capital del Baix Camp al projecte europeu Move-Award, el Giny havia acollit sessions de la còmica nord-americana Hillary Chaplain o del director de teatre italià Carlo Boso. També cursos de disciplines emergents com la dansa vertical o l’esgrima teatral, que van fer-se un lloc a l’edifici dos anys enrere, en el moment de màxima activitat i quan aquest va arribar a proposar una vintena de tallers per quadrimestre.

Llavors amb Joaquim Sorio a la regidoria de Cultura, el quadre docent incloïa noms com Dani Patillas, Roser Ferrando, Eudald Ferré, Lluís Graells, Toni Guillemat o Carles Bigorra. Entre els seus objectius, «treballar amb els projectes que iniciat a Riudoms, a Valls o a Vila-seca, entre altres, de manera que companyies del sector consolidades, com Pa Sucat, Companyia Passabarret o Circ de les Musaranyes podran tenir també un paper al centre». L’Ajuntament, que va paralitzar fa poc el projecte de formació de circ a l’antiga Escola d’Art, acaba de rebaixar la taxa per a la instal·lació de circs a Reus.

tracking