Diari Més

Com actuar després d'un trencament de condó: diferents opcions, els seus avantatges i els seus inconvenients

En aquests casos cal atendre tant la possibilitat d'embaràs com al risc de contagi de ITS

Una parella al llit.

Com actuar després d'un trencament de condó: diferents opcions, els seus avantatges i els seus inconvenientsCEDIDA GETTY IMAGES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Encara que el preservatiu de barrera (o condó) masculí és un dels mètodes anticonceptius més efectius i certament el que brinda una major protecció enfront de les malalties de transmissió sexual, és susceptible de trencar-se en alguns casos, la qual cosa provoca una sèrie de riscos.

Com puc comprovar si s'ha trencat?

A vegades, el trencament del condó és evident; però això no sempre és així. Per això, existeix un mètode que, tal com explica en la seva pàgina web el fabricantDurex, es recomana en tots els casos. Consisteix a introduir una mica d'aigua o aire en el preservatiu, nuar el seu extrem obert, i empènyer el volum introduït cap avall fent pressió des del nus. Si cau alguna gota, significa que hi ha una perforació fina i el condó pot haver tingut pèrdues.

Si efectivament el condó s'ha trencat, apareix un cert risc de transmissió d'infeccions de transmissió sexual (ITS)i d'embaràs no desitjat, per la qual cosa serà necessari actuar per a prevenir en la mesura del possible que aquests problemes apareguin o revesteixin gravetat.

Evitar un embaràs no desitjat

En aquest sentit, la principal opció al nostre abast consisteix en la presa, per part de les persones amb úter, d'una píndola del dia després o píndola d'emergència.

En l'actualitat, segons explica la Clínica Maig estatunidenc, hi ha dos compostos disponibles en el mercat amb aquesta finalitat. Un és ellevonogestrel, i un altre és l'acetat deulipristal. El primer ha de prendre's abans de 72 hores des del trencament i el segon fins a les 120 hores següents. Tots dos poden adquirir-se sense recepta a Espanya.

Els efectes secundaris són similars en tots dos casos, i inclouen nàusees, vòmits, marejos, fatiga, mal de cap, sensibilitat en les mames, sagnat entre períodes menstruals i dolor o enrampades en la part baixa de l'abdomen.Cal assenyalar que en cap cas han d'usar-se aquests fàrmacs com a mètode anticonceptiu habitual.

Prevenció deITS

Especialment quan el trencament de condó es produeix en el marc d'una relació sexual entre persones relativament desconegudes entre si, en la qual un dels participants no coneix el seu estatus quant a infeccions de transmissió sexual o en la qual una de les persones té confirmada unaITS, existeix un risc de contagi per exposició.

El millor en aquests casos és acudir a un centre mèdic a consultar el cas. Allí, els professionals haurien d'oferir assessorament per a minimitzar els riscos o, si escau, tractaments preventius que redueixen les possibilitats de contagi.

tracking