Diari Més

Així afecta al cervell tenir una pèssima vida sexual

La baixa satisfacció i mala vida sexual podria ser un senyal d'alerta primerenca d'una futura deterioració cognitiva

Una parella al llit.

Així afecta al cervell tenir una pèssima vida sexualCEDIDA GETTY IMAGES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La baixa satisfacció i mala vida sexual podria ser un senyal d'alerta primerenca d'una futura deterioració cognitiva, en concret, problemes vinculats amb la pèrdua de memòria. Així ho reflecteix un recent estudi elaborat per investigadors de la Universitat Estatal de Pennsilvània i publicat en la revista acadèmica d'OxfordTheGerontologist.

Aquest informe és el primer a analitzar la relació entre la funció erèctil, la satisfacció sexual i la cognició en centenars d'homes d'entre 56 i 68 anys. Així, amb la finalitat d'indagar sobre la manera en la qual la vida sexual pot afectar la salut, van descobrir que el descens de la satisfacció sexual i la funció erèctil es correlacionava amb una futura pèrdua de memòria.

Els científics es van centrar en estudiar la relació entre els canvis físics, com els canvis microvasculars rellevants per a la funció erèctil, i els canvis psicològics, com la menor satisfacció sexual, per a determinar com es relacionen amb la cognició. Van examinar els canvis a partir de la mitjana edat perquè representa un període de transició en el qual comencen a sorgir descensos en la funció erèctil, la cognició i la satisfacció sexual.

«La recerca sobre salut sexual s'ha centrat històricament en facetes quantificables de la sexualitat, com el nombre de parelles sexuals o la freqüència de l'activitat sexual», explica RikiSlayday, autor principal de l'estudi. «El que ens interessava és la percepció d'aquesta activitat, com se sent algú amb la seva vida sexual, i com influeix això en la funció cognitiva, perquè diverses persones podrien estar en la mateixa situació física però experimentar nivells de satisfacció completament diferents».

«El singular del nostre enfocament és que mesurem la funció de la memòria i la funció sexual en cada punt de l'estudi longitudinal, de manera que vam poder observar com canviaven juntes al llarg del temps. El que descobrim connecta amb el que els científics estan començant a comprendre sobre el vincle entre la satisfacció vital i el rendiment cognitiu», explica MartinSliwinski, coautor de l'estudi.

«Quan tracem la relació al llarg del temps, descobrim que els augments o disminucions de la funció erèctil i la satisfacció sexual s'associaven amb augments o disminucions concurrents de la funció cognitiva», afegeixSlayday. «Aquestes associacions van sobreviure a l'ajust per factors demogràfics i de salut, la qual cosa ens diu que hi ha una clara connexió entre la nostra vida sexual i la nostra cognició».

En aquest sentit, l'investigador assegura que, concorde a l'anàlisi, els homes que tenen poca satisfacció en general corren un major risc de sofrir problemes de salut com a demència, Alzheimer, malalties cardiovasculars i altres problemes relacionats amb l'estrès, la qual cosa pot conduir a una deterioració en el cervell.

«Les millores en la satisfacció sexual poden, de fet, provocar millores en la funció de la memòria. Diem a la gent que ha de fer més exercici i menjar millor. Estem demostrant que la satisfacció sexual també té importància per a la nostra salut i qualitat de vida en general», afegeix.

D'aquesta manera, els autors conclouen que hi ha un clara relació entre la salut sexual i el cervell, encara que es necessiten més treballs similars per a concretar la direcció d'aquesta relació, és a dir, si un causa a l'altre o si tots dos estan influenciats per un altre factor no comptabilitzat.

tracking