Diari Més

Les dones tenen el doble de risc que els homes de morir després d'un atac cardíac, segons un estudi

Encara que existeixen factors biològics que contribueixen a la diferència, els símptomes d'elles es prenen menys de debò

La tasa de mortalitat per un infart és més alta en les dones.

Les dones tenen el doble de risc que els homes de morir després d'un atac cardíac, segons un estudiCEDIDA UNSPLASH

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort en el món. Prop de 17,9 milions de persones van perdre la vida per aquest motiu en 2019, la qual cosa suposa un 32% de totes les morts en el món. Prop del 85% d'aquestes morts es van deure a atacs cardíacs iictus.

I aquesta mortalitat no es reparteix per igual. les dones podrien tenir pitjor pronòstic que els homes a causa de diversos factors, com una major edat en el moment de l'episodi, un numero augmentat d'altres condicions i un menor ús destentsper a obrir les artèries bloquejades.

Una major edat en el moment d'ingrés

Aquestes són les conclusions d'un estudi recentment presentat en el Congrés 2023 de Fallada cardíaca, organitzat per la Societat Europea de cardiologia i reportat pel portal especialitzatMedicalNewsToday.

Concretament, els autors han identificat que les dones tenen entre dues i tres vegades més probabilitats que els homes de tenir desenllaços adversos en el llarg termini, com la mort.

La troballa parteix de l'anàlisi de les dades de 884 pacients amb una edat mitjana de 62 anys ingressats en hospitals entre 2010 i 2015 per atacs cardíacs i tractats ambstenten les 48 hores següents a l'aparició de la simptomatologia.

Cal destacar que, mentre que l'edat mitjana de les dones en el moment de l'admissió hospitalària era de 67 anys, l'edat mitjana dels homes era de 60. Igualment, les pacients tenien major probabilitat de patir condicions com a hipertensió, diabetis o antecedents deictus. Això sí, els homes tenien més probabilitats de ser fumadors i patir malaltia de l'artèria coronària.

Diferències en l'atenció rebuda

Una altra diferència destacada en el treball és que les dones menors de 55 anys d'edat tendien a haver d'esperar una mitjana de 95 minuts a l'hospital per al començament del tractament, mentre que en els homes aquest temps es reduïa a una mitjana de 80 minuts.

Després de l'anàlisi de les dades, els investigadors van trobar que el 11,8% de les dones havien mort 30 dies després del tractament, en comparació amb tan sols un 4,5% dels homes. Si ampliem el termini a cinc anys, el percentatge de dones mortes era d'un 32,1% mentre que el dels homes era del 16,9%. En aquest període de temps, un 34,2% de les pacients havia sofert un altre episodi advers cardíac major, enfront d'un 19,8% dels homes.

Els resultats eren consistents després d'ajustar altres condicions que podien influenciar els resultats, incloent-hi malaltia renal crònica, hipertensió o colesterol elevat.

Tractaments simptomàtics

Tenint en compte tota aquesta informació, els autors creuen que hi ha una sèrie de factors (com la tendència major en les dones a desenvolupar malaltia microvascular, el tractament de la qual és més difícil, o a mostrar símptomes atípics) de naturalesa fonamentalment biològica que explicarien en part aquestes diferències.

Malgrat això, també subratllen que és possible que els reportis de símptomes de les dones es prenguin menys de debò que els dels homes. Per això, creuen que és necessari investigar més a fons aquestes malalties, que sovint són tractades amb altres estratègies que afronten els símptomes sense solucionar la condició subjacent.

tracking