Diari Més

Aquestes són les malalties que pots contreure pel consum d'alcohol

Els riscos d'aquesta substància es manifesten a curt i a llarg termini

El consum d'alcohol comporta riscos per a la salut a curt i a llarg termini.

Aquestes són les malalties que pots contreure pel consum d'alcoholPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consum d'alcoholés un dels hàbits nocius més estesos a Occident, a pesar que fa ja molt temps que l'evidència científica sobre els seus efectes negatius en la salut és clara.

Cal tenir en compte a més que, encara que els riscos augmenten conforme s'incrementa el consum d'alcohol, se sap amb certesa que qualsevol quantitat comportar algun risc per a la salut. Malgrat que des d'alguns sectors s'hagi pogut intentar propagar la idea contrària, d'acord amb la ciència l'únic consum d'alcohol segur és el que no existeix.

Riscos de l'alcohol en el curt termini

Per exemple, segons reconeix el Centre de Control de Malalties (CDC) estadounidenc, el consum d'alcohol s'associa amb una sèrie de riscos greus ja en el curt termini. Això sí, subratlla, en aquests casos "en la seva majoria són el resultat de les fartaneres d'alcohol".

Entre aquests riscos immediats, s'inclouen les lesions (per exemple, per accidents de trànsit, caigudes, ofegaments...), els comportaments violents, la intoxicació aguda, els comportaments sexuals de risc (que poden propiciar el contagi de malalties de transmissió sexual) i, en les dones embarassades, problemes com els avortaments espontanis, la mort fetal o els trastorns de l'espectre alcohòlic fetal.

Riscos de l'alcohol a llarg termini

Encara així, els principals perills del consum d'alcohol es manifesten en el llarg termini. D'aquesta manera, pot provocar hipertensió arterial i malaltia o accidents cardiovasculars; malaltia hepàtica; problemes digestius; càncer de mama, boca, gola, esòfag, fetge, pàncrees, còlon i recte; problemes d'aprenentatge i memòria, com a demència o baix rendiment escolar; problemes de salut mental, com a depressió o ansietat; problemes familiars o relacionats amb el treball o la situació de desocupació; i, finalment, problemes relacionats amb la dependència a l'alcohol, sovint coneguda com a alcoholisme. En aquest últim cas, la síndrome d'abstinència en tractar d'abandonar l'hàbit pot ser molt nociu o fins i tot letal en si mateix.

tracking