Diari Més

Vida social

Una quarantena de cambrilencs participen en la sortida cultural «Els camins de l'exili del 39»

El grup va visitar el MUME de la Jonquera, la Maternitat d’Elna, el cementiri dels espanyols i la platja d’Argelers

L'excursió s'emmarca en el 14è cicle de memòria

Cambrils, memòria històrica, exili 39, guerra civilCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 45 cambrilencs van participar dissabte a la sortida cultural Els camins de l’exili del 39 organitzada per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, el Campus Extens de la URV, el Museu d’Història de Cambrils i l’Arxiu Municipal de Cambrils.

A les set del matí els participants es van dirigir amb autobús fins a la Jonquera, on van visitar el Museu Memorial de l'Exili (MUME), que és un centre d’interpretació que recorda els exilis provocats per la Guerra Civil.

Després de dinar, el grup es va desplaçar a la Maternitat d’Elna, creada el 1939 per la suïssa Elisabeth Eidenbenz per assistir a les dones embarassades dels camps de concentració. A continuació, el grup va fer una ofrena floral al monòlit del cementiri dels espanyols i la platja d’Argelers, que va ser un camp de concentració entre el 1939 i el 1941 pels que fugien de la repressió franquista.

El cicle de memòria contribueix a investigar i divulgar el patrimoni històric més recent del municipi i obre noves línies de recerca. Enguany, les activitats van començar el 21 de setembre i estan dedicades a la retirada i exili coincidint amb la commemoració dels 80 anys del final de la Guerra Civil, precedit a Catalunya per la batalla de l’Ebre, iniciada el 25 de juliol de 1938.

tracking