Diari Més

Escapades

Vespella, l'art a portes obertes

El municipi de Vespella de Gaià concentra un valuós patrimoni artístic, arquitectònic i paisatgístic

L'església i campanar de Sant Miquel de Vespella de Gaià.

Vespella, l'art a portes obertesCristina Serret

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Poc més de deu quilòmetres separen Torredembarra de Vespella de Gaià, un municipi del Tarragonès que concentra diversos punts d'interès. El primer és la seva situació, que permet, des del punt més alt, gaudir d'unes privilegiades vistes del Baix Gaià fins al mar. El segon, el seu patrimoni arquitectònic, amb l'església romànica de Sant Miquel i les restes de l'antic castell. I el tercer, i potser més rellevant, és el Parc d'escultures a l'aire lliure, amb obres de diversos artistes contemporanis de renom, com Martí Royo, Glòria Ortega, Antoni Mas o Rufino Mesa.

La ruta comença als Masos de Vespella, el nucli on hi ha l'Ajuntament i la majoria de vivendes del municipi. Allà, entre cases de color roig, groc o blauet, s'hi troben obres com la magnífica font pública de ceràmica signada per Martí Royo i Rafael Bartolozzi. El pintor i escultor Rafael Bartolozzi (Pamplona, 1943-Vespella de Gaià, 2009), va ser alcalde de Vespella entre els anys 1991 i 2003, i va contribuir intensament a la dinamització artística del poble, impulsant, entre altres projectes, aquest Parc d'escultures a l'aire lliure.

Després d'un passeig pels carrers dels Masos, val la pena arribar fins a Vespella, que es troba encimbellada en un petit turó, i aparcar fins a la plaça del Pujol. A tocar de l'aparcament per a cotxes hi ha el Drac de Foc, escultura de Martí Royo, en què l'artista va construir, a base de pedra refractària i ceràmica, un bocí de drac que mig es confon amb el paisatge. Des d'allà, es pot seguir un camí força ben arranjat que s'enfila fins a l'església de Sant Miquel i l'antic castell.

El trajecte transcorre pel costat de dues escultures més, Escala Dei de Fèlix Lozano, i Arcs, de Glòria Ortega. Un cop a dalt, crida l'atenció la petita església romànica dedicada a Sant Miquel, amb el seu singular campanar de cadireta amb quatre campanes, i la cripta que hi ha a tocar, coneguda com la presó. Del castell es conserva només alguna part del mur i restes d'una torre, però les vistes des d'aquest punt es mereixen una aturada.

De tornada, val la pena resseguir el nucli per contemplar, en diversos racons, la resta d'escultures que conformen aquest singular i valuós museu a l'aire lliure.

Escultura 'Escala Dei'.

Vespella, l'art a portes obertes

tracking