Diari Més

Escapades

Una ermita a recer dels còdols

Sant Joan del Codolar, al Priorat, és un paratge excepcional al peu dels cingles de la serra de Montsant

Façana de l'ermita de Sant Joan del Codolar.

Una ermita a recer dels còdolsCristina Serret

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Hi ha ocasions en què el nom sí que fa la cosa. A l'ermita de Sant Joan del Codolar (Priorat), els còdols són la norma. Encimbellada als peus del Montsant, l'ermita és envoltada de grans roques o còdols que li fan d'abric.

Sant Joan del Codolar té els seus orígens al segle XV, quan l'orde dels cartoixans va establir un petit lloc de culte en un paratge llavors isolat. Ara, l'ermita és a poca distància del nucli de Cornudella de Montsant, i té la singularitat que es pot visitar habitualment perquè hi viu una ermitana, la Montse Domingo, que fa més de quatre dècades que fa vida en aquest racó del Priorat. L'eremita, de tracte afable, té cura de l'espai i sempre té conversa per a qui truca a la seva porta.

Encara que a Sant Joan del Codolar s'hi pot arribar amb cotxe tot seguint una pista prou ben condicionada, hi ha diverses formes d'accedir-hi a peu. Des de Cornudella mateix es pot recórrer aquesta mateixa pista que es va enfilant fins a l'ermita (3 quilòmetres aproximadament). Però el camí més interessant és el que, partint d'Albarca, mena fins a Sant Joan tot seguint la senda dels antics cartoixans, i que enllaçava Albarca amb Scaladei. Es tracta del GR-174, conegut com el Camí de la Llisera, de dificultat baixa, amb un desnivell aproximat de 175 metres i una distància de poc més de 7 quilòmetres. Pel camí, es pot copsar l'innegable atractiu geològic del Montsant, que es fa evident en alguns trams una mica més enlairats. Un cop arribats a Sant Joan del Codolar, es pot fer un àpat en una petita àrea de pícnic.

L'ermita, situada a 704 metres d'altitud, es troba envoltada de grans xiprers, símbol de la unió entre el cel i la terra, i als quals s'atribueixen valors espirituals i religiosos. L'església és un edifici de tres naus on es venera una reproducció de la imatge de Sant Joan Baptista. La façana està decorada amb un rellotge de sol, dues petites finestres i un ull de bou. A tocar de l'ermita, s'hi troben uns versos de Josep Carner (L'ermita de Sant Joan del Montsant).

Després de visitar l'ermita, val la pena acostar-se fins a Cornudella de Montsant, el poble més gran de la comarca, que beu tant de la Serra del Montsant com de les Muntanyes de Prades, dues zones poblades des de la prehistòria.

La font de Sant Joan del Codolar.

Una ermita a recer dels còdolsCristina Serret

tracking