Diari Més

Llibres

50 raons per estimar (encara més) l'Ebre

El músic i periodista tortosí Arturo Gaya presenta una guia personal per recórrer el curs de l'Ebre

Una de les fotografies que il·lustren el viatge d'Arturo Gaya.

50 raons per estimar (encara més) l'EbreMaria Elena Maureso

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ebre: 50 raons per estimar-lo (Cossetània) és el nou llibre d'Arturo Gaya, músic i membre de la formació Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. En aquesta ocasió Gaya recupera el vell ofici de periodista amb un recorregut personal, il·lustrat amb les fotografies de la seva companya, la programadora cultural Maria Elena Maureso.

«El riu és el teu paisatge, la teua banda sonora i els teus records. A mesura que passen els anys creix en tu mateix el desig d'anar riu amunt o riu avall per conèixer més indrets i més gent, per descobrir nous paisatges sempre banyats per la mateixa aigua». Amb aquestes paraules l'autor arrenca el llibre, adreçant-se al lector parlant-li de tu a tu i advertint-lo que «aquest és un llibre personal de viatge, ple d'autèntiques imperfeccions, però amb la garantia que he pogut viure tot allò de què parlo».

A L'Ebre: 50 raons per estimar-lo, els autors proposen cinquanta punts des del Pico de Tres Mares (on els científics ubiquen l'origen real de les aigües del riu) fins a la seva desembocadura davant l'Illa de Buda, al Delta. Són 930 quilòmetres de tram fluvial que transcorre entre Cantàbria, Castella, Euskadi, La Rioja, Navarra, l'Aragó i Catalunya.

En aquest trajecte, Gaya es desmarca de les guies de viatge convencionals. Avisa que no ofereix distàncies, nombre d'habitants o indicacions per arribar a cada lloc, suggerint fins i tot recuperar «aquell vell costum tan saludable de preguntar als veïns quan arribaves a l'entrada del poble».

Músic i divulgador

Amb 22 treballs discogràfics i 2.500 concerts, Arturo Gaya és autor d'un extens repertori de cançons i de poesia musicada. Ha divulgat l'obra d'Ovidi Montllor i de Pete Seeger. En l'àmbit docent, el 1998 va impulsar la creació de l'assignatura de Cant Popular a Catalunya dins l'Aula de Música Tradicional i Popular. Amb anterioritat ja havia publicat altres llibres al voltant de l'Ebre i la seva cultura i tradicions. Al llibre destaca també el treball de Maria Elena Maureso, que amb un centenar de fotografies il·lustra el paisatge –natural i emocional– de Gaya en aquest recorregut que l'autor proposa fer per etapes: «Com més temps i menys pressa, molt millor».

Coberta del llibre publicat per Cossetània.

50 raons per estimar (encara més) l'Ebre

tracking