Diari Més

Escapades

Resseguint l'obra de Jujol als Pallaresos

El municipi atresora una mostra molt interessant del treball de l'arquitecte modernista

Detall del treball de Josep M. Jujol a la Casa Bofarull dels Pallaresos.

Resseguint l'obra de Jujol als PallaresosCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Josep M. Jujol i Gibert (Tarragona, 1879-Barcelona, 1949) és un dels màxims exponents del modernisme català, de vegades injustament relegat a un segon pla pel fet de ser contemporani d'arquitectes capitals com el mateix Antoni Gaudí, amb qui Jujol va treballar

Això no obstant, Josep M. Jujol va realitzar un bon nombre d'obres en solitari, entre les quals es troben el Teatre Metropol de Tarragona, el Santuari de Montserrat de Montferri, l'església del Sagrat Cor de Vistabella o la Casa Bofarull dels Pallaresos. Aquesta darrera va ser una de les obres més importants de l'arquitecte Jujol a les terres de Tarragona. Es tracta d'una casa pairal, que l'arquitecte va rehabilitar entre els anys 1913 i el 1933 a partir de l'encàrrec de les germanes Dolors i Pepita Bofarull, i on destaquen entre altres els elements decoratius, el mobiliari, la singular galeria i la torre coronada per l'Àngel Gabriel. Es tracta d'una completa síntesi del Jujol arquitecte però també de l'escultor, artesà, dissenyador i pintor.

La petja de Jujol també és present en altres punts dels Pallaresos, com l'església de Sant Salvador (altars laterals), la Casa Solé (reixa), les antigues escoles, l'edifici de l'Antic Ajuntament o la Casa Andreu de la plaça de l'Església.

Per conèixer aquest valuós patrimoni n'hi ha prou d'acostar-se fins a aquesta població del Tarragonès. Però, a més, aquest mateix mes de juliol la Regidoria de Turisme de l'ajuntament dels Pallaresos ha posat en marxa un servei de visites guiades que es duen a terme de la mà de l'historiador i locutor Àlex Botella. L'itinerari inclou una visita a la Casa Bofarull i posteriorment un recorregut històric pel nucli antic i la visita a algunes restes arqueològiques locals. La primera d'aquestes rutes guiades es va fer el passat 3 de juliol i la pròxima serà el dia 31. A partir de llavors, s'organitzaran l'últim dissabte de cada mes. Els empadronats als Pallaresos la poden fer de forma gratuïta, mentre que per a les persones no empadronades el preu és de 5 euros. Les visites s'ofereixen en català, castellà i anglès, i l'aforament és de 25 persones per itinerari. Les entrades es poden reservar per correu electrònic (oac@elspallaresos.cat) o bé presencialment a l'Ajuntament.

Detalle del trabajo de Josep M. Jujol en la Casa Bofarull de Els Pallaresos.

Resseguint l'obra de Jujol als PallaresosCedida

tracking