Diari Més

Escapades

La història que mostra el búnquer de Cunit

Aquesta localitat del Baix Penedès ha reconstruït un antic búnquer de la Guerra Civil que ara es pot visitar

Una màscara de gas que es pot contemplar a l'interior del búnquer de Cunit.

La història que mostra el búnquer de CunitACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durant la Guerra Civil, el litoral del Penedès es va blindar amb un bon nombre de fortificacions defensives pensades per aturar el desembarcament de les tropes franquistes establertes a Mallorca. Encara que l'atac per mar no es va arribar a produir mai, les fortificacions van tenir un efecte dissuasiu.

Amb el pas dels anys, però, bona part d'aquestes construccions han estat engolides pel mar o la sorra o, directament abandonades i deteriorades.

A la vila de Cunit (Baix Penedès), però, es resisteixen a deixar perdre aquest important patrimoni històric, i ho ha fet museïtzant el búnquer que encara es conserva a la localitat. Així, després de realitzar-hi diversos treballs de reconstrucció, ara l'espai exposa diversos elements militars visitables des de l'exterior, complementats amb un audiovisual en quatre idiomes diferents que es pot veure en l'horari en què l'Oficina de Turisme, molt a prop del búnquer, està oberta.

La visita es pot fer de forma autònoma, però aquest mes de juny la regidoria de Turisme i Patrimoni de l'Ajuntament de Cunit ha posat en marxa un programa de visites guiades gratuïtes. Es fan cada dissabte, de manera que cada setmana hi haurà una temàtica diferent, entre les quals s'inclou El búnquer.

Juntament amb aquesta, les altres propostes passen per la descoberta de les barraques de pedra seca, l'Avenc de Sant Antoni i els jaciments ibers del municipi. L'Avenc de Sant Antoni és una petita cova, de més de quaranta metres i dues galeries, on es poden apreciar les formacions característiques d'aquesta mena d'espais, com ara estalactites, estalagmites i alguna columna calcària. Per la seva banda, el jaciment ibèric del Fondo del Roig és un poblat ibèric descobert durant les obres de construcció de l'autopista C-32, que es correspon amb un establiment rural actiu entre els segles IV-III a.C.

Les visites guiades gratuïtes es fan mitjançant inscripció prèvia a l'Oficina de Turisme (turisme@cunit.cat; 977 674 777). Això no obstant, a la pàgina web de l'Ajuntament hi ha informació detallada per descobrir el municipi a través de rutes que es poden realitzar de forma autònoma i que són de poca dificultat.

Exterior del búnquer de Cunit.

La història que mostra el búnquer de CunitCedida

tracking