Diari Més

Escapades

Una passejada per fer memòria

El Poble Vell de Corbera d'Ebre és testimoni dels estralls de la Guerra Civil sobre la població

L'eslgésia del Poble Vell de Cobera d'Ebre, que té una coberta transparent.

Una passejada per fer memòriaC.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El poble antic de Corbera d'Ebre (Terra Alta) estava situat al turó de la Muntera. Quan l'any 1936 va esclatar la Guerra Civil, els corberencs no s'arribarien a imaginar mai la devastació que comportaria aquell conflicte bèl·lic. L'any 1938, i en el marc de la Batalla de l'Ebre, Corbera d'Ebre va ser fortament atacada amb bombardejos aeris i d'artilleria. Les bales i la metralla van devastar les cases, i gairebé tot el poble va quedar enderrocat. Amb el temps, els supervivents s'anirien traslladant a la part baixa de la vila, on va néixer un poble nou, l'actual Corbera d'Ebre. Això no obstant, es va decidir mantenir el conjunt del Poble Vell, que a través de la seva impactant devastació és un potent testimoni dels estralls que va causar aquella guerra fratricida. El conjunt va ser declarat Bé d'Interès Cultural per la Generalitat de Catalunya i ha esdevingut un memorial per la pau.

La visita al Poble Vell de Corbera transcorre pels carrers de la vila devastada i té com a punt central l'església de Sant Pere, una monumental construcció d'estil barroc formada per tres naus, una central i dues laterals. Es tracta de l'edifici més complet que es conserva a Corbera, perquè tot i que durant la batalla de l'Ebre va quedar en estat ruïnós, s'hi van fer treballs posteriors de reconstrucció i consolidació. Entre les actuacions que s'hi van practicar hi ha la construcció d'una coberta transparent que deixa a la vista el cel des del qual van caure les devastadores bombes aquell 1938.

Al Poble Vell també s'hi pot contemplar una obra d'art col·lectiva, l'Abecedari de la Llibertat. Les 28 lletres estan repartides per tota la vila i cadascuna adopta una forma singular. A més, cadascuna s'acompanya de textos que escriptors i poetes com Joan Barril, Joan Brossa o Lluís Permanyer van escriure per complementar el conjunt.

115 dies de guerra

Com a complement de la visita val molt la pena acostar-se fins al Centre d'interpretació 115 dies, en espai museístic que forma part del projecte Espais de la Batalla de l'Ebre. A través d'objectes, fotografies i documents, s'explica com van viure els combatents i la població civil aquest cruent episodi de la nostra història. Material de guerra, uniformes, fotografies i objectes d'ús quotidià ens mostren la cruesa de la batalla i l'escassetat de recursos que molt sovint van acompanyar els combatents. Els diversos espais ens acosten, a més, a alguns dels episodis més significatius de la batalla de l'Ebre, com El pas del riu, Els preparatius de l'ofensiva o els 115 dies de combats. També s'hi explica el final de la guerra, la derrota republicana i l'exili. El recorregut acaba amb un document audiovisual, en què testimonis de l'atac al poble relaten en primera persona com van viure aquells fets. Els colpidors records dels corberencs són un valuós material que serveix per conservar la memòria d'aquells fets i que apel·la a la reflexió i a la reconciliació amb el passat.

Carrer devastat pels bombardejos del 1938.

Una passejada per fer memòriaC.S.

tracking