Diari Més

Carreteres

Els trams 2+1 de la C-12 es començaran a licitar enguany i es construiran entre l'any que ve i 2026

El primer tram és el d'Amposta a Vinallop que té un pressupost de 15,5 MEUR

El delegat del Govern l'Ebre, Albert Salvadó, l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, i el conseller de Territori, Juli Fernàndez.

Els trams 2+1 de la C-12 es començaran a licitar enguany i es construiran entre l'any que ve i 2026ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Territori licitarà enguany les obres del primer tram 2+1 a la carretera C-12 (coneguda com l'Eix de l'Ebre) entre Amposta i Vinallop. És un tram de 8 quilòmetres en el qual es construirà dobles carrils en un sentit i un altre, amb un pressupost de 15,5 MEUR. Les obres es faran a partir de l'any que ve i fins a 2026 perquè s'aniran licitant seguidament els trams fins a Jesús (Tortosa) Jesús-Benifallet, Tivissa-Flix i la Granadella-Albatàrrec (86 quilòmetres en total). La inversió total és de 110 MEUR. La C-12 té més de 130 quilòmetres, amb trams urbans i trams interurbans, i una intensitat de trànsit que a les Terres de l'Ebre que va entre els 2.900 vehicles i els 13.000 vehicles diaris.

El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha estacat, des de la Torre de la Carrova d'Amposta, a tocar de la C-12, que les obres per trams de carrils dobles per sentit és una iniciativa per millorar la comoditat i la seguretat de la via, ja que es busca evitar xocs frontals i accidents greus. La primera fase, de 36 milions d'euros d'inversió, per intervenir sobre 25,5 quilòmetres, que s'aniran licitant l'any que ve i que es faran les obres. «No és un compromís de paraules sinó fets i realitats que transformen a millor la vida de la ciutadania perquè tinguin oportunitats de prosperitat i de benestar», ha defensat Fernàndez.

El sistema 2+1, «inspirat en experiències de seguretat vial de Suècia», consisteix a configurar tres carrils de circulació, dos en un sentit i un en l'altre, que es van alternant per habilitar trams d'avançament segurs per als vehicles. Una característica essencial d'aquestes carreteres de dos carrils més un és que tenen una separació reforçada dels dos sentits de circulació. D'aquesta manera s'eviten «avançaments inadequats», les invasions del carril del sentit contrari per pèrdua de control o falta d'atenció o es guanya fluïdesa de la circulació. «Reduïm els xocs frontals a zero i reduïm un 70% els accidents mortals», així com un 50% els accidents greus, ha insistit el conseller.

El projecte començarà en el tram Amposta-Vinallop, ja en redacció «i avançat per acabar-lo enguany», però abastarà 86 quilòmetres fins a les comarques de Ponent que s'anirà desplegant fins al 2030. Les actuacions s'han dividit en diversos projectes, la major part dels quals ja estan en marxa. Els carrils 2+1 es faran 400 quilòmetres d'una vintena de carreteres de la xarxa de la Generalitat, amb una inversió global de 660 MEUR.

tracking