Diari Més

Medi Ambient

El Delta de l'Ebre serà pioner en la sembra d'algues en cordes a la Mediterrània

S'espera que les muscleres produeixin 50 kg de microalgues

Aqüicultors treballant amb les cordes i algues al Delta de l'Ebre

El Delta de l'Ebre serà pioner en la sembra d'algues en cordes a la MediterràniaCEDIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest dimecres, s'ha dut a terme la primera sembra de cordes amb plàntules, petites algues fixades a les cordes, a les badies dels Alfacs i el Fangar. Aquesta iniciativa, impulsada pel sector aqüícola de l'Ebre i l'Administració, és una de les primeres experiències de cultiu de macroalgues en cordes, un sistema similar a l'emprat per cultivar musclo o ostra a la mar Mediterrània. Ara mateix, no hi ha referents d'aquesta forma de plantació en cap altre lloc del món. És per això que aquesta proposta de cultiu és pionera i s'espera que permeti enfortir el sector aqüícola català.

Han participat en aquesta primera sembra el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, el director dels Serveis Territorials del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jesús Gómez, i el gerent de Fepromodel,Gerardo Bonet.

La plantada s'ha fet aprofitant l'experiència d'una prova pilot iniciada l'any passat, amb què s'ha pogut comprovar quines eren les millors ubicacions a les badies, les densitats de sembra, la mesura de les plàntules i la protecció contra depredadors en les fases inicials.

La diversificació del sector, que cerca cultius sostenibles, adaptats al canvi climàtic i que ofereixin valor al sector aqüícola, és una de les raons que ha posat de manifest el director de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela,«de manera creixent, els organismes internacionals com la FAO o la mateixa Comissió Europea estan promovent el desenvolupament d'una aqüicultura basada en la natura, mitjançant espècies de baix nivell tròfic com ara les algues. A Catalunya tenim totes els ingredients per a fer-ho possible».

Segons el gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet, «cal adaptar les tècniques i l'experiència en la producció de musclo a un nou cultiu, cercant diversificar el sector».

En aquest primer cultiu, se submergiran 150 m de corda sembrada amb diferents mètodes i mides de plàntules inicials de dues espècies d'algues, laUlva intestinalisi laUlva lactuca. El seu màxim interès és al camp de l'alimentació, tot i que també tenen importància en els sectors de la nutricèutica i la cosmètica.

S'espera que una primera recol·lecció es podria dur a terme en dos mesos, cap a començaments de juny, un cop assolida la talla màxima. Es valorarà si les mateixes cordes poden fer més d'una collita o es plantegen sembres successives per treure el màxim rendiment a tot el període de temperatures òptimes, per damunt dels 18º C.

Es planteja un rigorós seguiment per anar obtenint dades que permetin millorar les produccions i compatibilitzar-les amb la resta de cultius. En aquest sentit, les algues s'alimenten directament de nutrients de l'aigua, amb la qual cosa ajudaran a mantenir l'equilibri tròfic de les badies i en cap cas no són competència en l'aliment de musclos i ostres.

Quant a la biomassa que se'n pot extreure, tot i que és una primera collita i no hi ha referents d'altres produccions a la Mediterrània, s'espera obtenir uns 50 kg d'alga, que es preveu destinar a alimentació, bàsicament al sector de la restauració. També es valora fer estudis que permetin conèixer amb exactitud l'obtenció de substàncies per a la cosmètica o la nutrició.

tracking